Skip links

Roest in je pleisterwerk verwijderen

Roest in het pleisterwerk komt vaak voor in muren en plafonds na de bezettingswerken. Het geeft vieze oranje vlekken, soms zijn het kleine puntjes en soms worden het hele grote vlekken. Kan je dat nu gewoon overschilderen en doen of er niets aan de hand is?

Oorzaken van roest in het pleisterwerk

De oorzaak is altijd terug te leiden naar een metaal dat zich bevindt achter of in de bezetting. Bezetting is zeer nat en vochtig en wanneer dit in contact komt met metaal is het enorm corrosief. Tijdens het opdrogen gaat er zo op zeer agressieve wijze roest gevormd worden, met alle gevolgen van dien.

Gelukkig stopt de roestvorming zodra het pleister volledig is opgedroogd. Er kan dan immers geen vocht meer tot bij het metaal. Maar als de roestvorming tot door de bezetting is geraakt dan kan het problematisch zijn. Gezien de roest in contact komt met het vocht van de lucht binnen, kan het roestproces toch verder gaan en moet je het gaan behandelen.

Verschillende types roestplekken

Kleine roest puntjes zijn meestal het gevolg van nagels of nietjes. Zitten er achter de bezetting bijvoorbeeld balken met nagels of vijzen, dan kunnen deze gaan roesten. Het hoeft niet altijd met bezetting, ook als je gipspleister platen hebt kan er in de voegen corrosie ontstaan. Dit gebeurt vaak wanneer de platen zijn vastgezet met vijzen die daar niet voor bestemd zijn. Er zijn immers speciale zwarte Gyproc-vijzen, met een zwarte anti-corrosie laag. Die vijzen zorgen er ook voor dat het papier wordt ingedrukt en niet scheurt bij het invijzen.

Op plaatsen waar er poutrels in de muren zitten gebeurt het wel vaker dat er grote roestplekken door de bezetting heen komen. Dit gebeurt meestal wanneer de poutrel niet goed behandeld is tegen corrosie. Bij dergelijke vlekken moet je sowieso gaan behandelen. Als je gaat verven met een gewone primer en een paar lagen verf is de kans groot dat de roest na een tijdje door de verf komt en dan heb je extra werk om het op te lossen.

Zelf de roestplekken behandelen

Kleine roestvlekken

Als het gaat om kleine roest plekken van nagels of vijzen, dan kan je de roestvlekken redelijk eenvoudig behandelen met gespecialiseerde producten.

Isoleerspray roest

Wij zijn fan van Bolivia isoleerspray, een eenvoudige spuitbus met een coating die je kan aanbrengen op de roestplekjes. Het droogt heel snel op en geeft een heel fijne, mooie witte laag over de muur en de pleister. Zo is het een perfecte blend met de rest van de muur of het plafond. Je kan het perfect overschilderen en de bus is ook handig als je andere vlekken hebt, van bijvoorbeeld waterdoorslag of nicotine. Of als je kinderen met potlood en ballpoint op je muur zijn gaan tekenen.

Er zijn natuurlijk nog andere producten op de markt van andere producenten zoals Südwest. Je kan bijvoorbeeld ook met Boss Bisol een grondlaag zetten, die de doorbloeding van de roestvlekken tegengaat. Voor roest puntjes all over the place is een spuitbus wel handiger om te werken.

Een alternatief is om de roestvlek met een scherp mes uit te snijden en om het gaatje terug te vullen met vulmiddel. Je moet dan wel wachten tot dit droog is om te kijken of de roestvlek er niet opnieuw is doorgekomen. Als alles goed uitgedroogd is komt er normaal geen roestvorming meer.

Grote roestvlekken

Bij grote roestvlekken, die ontstaan door bijvoorbeeld een achterliggende poutrel, is voorzichtigheid geboden. Een gewone primer en verflaag gaat sowieso niet helpen om de doorslag van roest te voorkomen. Als het probleem zich redelijk lokaal voor doet, dan kan je de gipspleister daar wegkappen en de poutrel behandelen. Een poutrel kan je behandelen met daarvoor bestemde producten. Je hebt verschillende manieren om dit te doen.

Rode menie

Een goedkope manier is om een gewone, goede grondlaag aan te brengen op de poutrel die gaat voorkomen dat het vocht in de nieuwe bezetting terecht komt. Beter is om te kiezen voor speciaal ontwikkelde roestwerende verf. Vaak wordt er gesproken over rode menie. Ijzermenie is een grondverf die een dikke laag zet op ijzer en staal zodat het beschermd is tegen corrosie. Zeer bekend in dit segment is de rode menie van Hammerite. Je ziet bijvoorbeeld ook vaak hekken en poortjes die beschilderd zijn met zwarte menie.

Galvanische bescherming

De beste producten gaan echter actief de roest tegen. Menies en grondlagen zorgen er voor dat de roest niet in contact kan komen met de vochtigheid in de lucht. Met galvanische bescherming op basis van zink gaat het product echt interageren met het metaal en zo het roestproces chemisch tegengaan. Net zoals je verzinkte schroeven hebt of gegalvaniseerde componenten, kan je dit dus ook zelf thuis gaan aanbrengen met een gewone verfborstel.

Zeer gekend en geprijsd zijn in dit segment de roest werende producten van Zinga. Deze producten vind je niet altijd bij het doe-het-zelver, maar eerder in de gespecialiseerde bouwhandel. Je betaalt meer dan een gewone grondverf, maar je bent wel zeker dat de roest er niet meer door komt. Kijk vooral ook of door de roest de stevigheid van je poutrel niet in het gedrang komt. Soms gaat interne roestvorming in het metaal immers verder. Zeker bij oude huizen en in verbouwingen, waar de poutrels niet altijd overgedimensioneerd zijn, is het behouden van de stevigheid van de constructie heel belangrijk.

Na het behandelen van de poutrel kan je het gemaakte gat terug dichtpleisteren. Het nadeel is dat er op dat moment terug een agressieve vochtige pleister wordt aangebracht. Maar als je coating goed is, dan kan er normaal geen roest meer door het pleister komen.

Plaats een reactie