Skip links
Gepubliceerd op: Muren en wanden

Gyproc wand verstevigen

Als je een wand gaat maken met gipsplaten is het een goed idee om die meteen te verstevigen. Wanneer je er later keukenkasten, verwarming, kranen of muur decoratie wil hangen dan is een stevige wand noodzakelijk. Ook als je een heel hoge wand wil maken is extra versteviging een goed idee. Bovendien hoeft een gyproc wand verstevigen niet moeilijk te zijn. Er zijn namelijk verschillende methodes die je makkelijk zelf kan uitvoeren.

Verschillende opties om de wand steviger te maken

Afhankelijk van de uiteindelijke functie van de wand en je persoonlijke situatie heb je keuze uit een aantal technieken:

  • dubbele beplating steken (bvb. 2 x 12.5cm)
  • eerst OSB platen plaatsen en daartegen de gipsplaten
  • horizontale metal studs plaatsen
  • bredere metal studs plaatsen (bijvoorbeeld MSH75 ipv MSH50)
  • dikkere metal studs te plaatsen (MSR profielen 1,5mm)
  • een houten constructie voorzien in plaats van metal studs
  • meer verticale metal studs voorzien (bijvoorbeeld om de 30cm in plaats van om de 60cm)
  • een houten balk plaatsen in de verticale metal studs

Uiteraard kan je ook een combinatie van verschillende technieken gebruiken. Bij ramen bijvoorbeeld, kom je vaak tegen dat er meerdere verticale metal studs dicht bij elkaar komen te staan om wille van de specifieke plaats van het raam in de muur.

De hoogte van de Gyproc wand

Afhankelijk van de hoogte van je plafond zal je voor verschillende onderliggende constructies moeten kiezen.

Maximale hoogte van een Gyproc wand

Volgende tabel geeft aan wat de maximale hoogte is voor standaard metal stud profielen (0,6 mm staal):

Type wandType beplatingmetal stud 5 cmmetal stud 7.5 cmmetal stud 10cm
Voorzetwandenkele beplating 12.5 cm240 cm300 cm400 cm
Voorzetwanddubbele beplating 12.5 cm260 cm350 cm425 cm
Scheidingswandenkele beplating 12.5 cm300 cm450 cm500 cm
Scheidingswanddubbele beplating 12.5 cm400 cm550 cm650 cm

Maatregelen voor hoge wanden

Is je wand hoger dan dien je dus actie te ondernemen. Plaats je de stijlen op 40cm van elkaar, dan kan je de hoogte x 1,1 doen. Gebruik je de metal studs op 30cm, of plaats je dubbele stijlen (elke keer 2 naast elkaar) dan is de factor 1,2. Met MSR profielen is de factor 1,25. Een voorzetwand met dubbele beplating waar je de standaard 5cm profielen dubbel plaatst heeft dus een maximale hoogte van 312 cm (260cm x 1,2 = 360 cm).

Een makkelijke manier om nog hoger te gaan of om dergelijke maatregelen te voorkomen is om de metal studs aan de achterliggende wand te bevestigen. Dit kan je doen met standaard hoeken of met een ander stuk metal stud uit de gereedschapskist. Een plafond bevestiging of een profiel dat je open plooit. Zo bevestig je de metal studs aan elkaar door middel van tekschroeven.

Verschillende manieren om een metal stud aan de muur te verankeren
Verschillende methodes om een Gyproc wand te verstevigen om zo hoger te kunnen gaan dan de standaard hoogtes.
Bron: Gyproc brochure muurbekledingen en voorzetwanden

Hogere voorzetwanden die op deze manier bevestigd worden aan de bestaande wand gaan wel meer geluid doorlaten dan een standaard wand. Om dit te voorkomen kan je er ook voor kiezen om de verbinding met de muur te maken aan de hand van sound blocks, zoals de PlaGyp PU60/125 SoundBlock van Gyproc.

Volledige Gyproc wand verstevigen met houten platen

Wanneer je de volledige wand wil verstevigen zodat die later meer gewicht kan opvangen, kan je er voor kiezen om eerst een houten beplating aan te brengen. Een dubbele beplating met 2 gyproc platen kan ook, maar een houten wand is nog veel steviger. Bovendien is een houten wand zeer eenvoudig om achteraf dingen op te hangen, je kan gewoon rechtstreeks vijzen in de houten plaat met een spaanplaatschroef. Ook voor de achterwand van een keuken is een houten versteviging ideaal om het gewicht van de keukenkasten te dragen.

Wand verstevigt met OSB-3 platen voor het bevestigen van gyproc platen
Hier werden OSB3 platen geplaatst alvorens gipsplaat te plaatsen. Onder de ramen komt een verwarming. De beugels voor deze verwarming kunnen meteen aan de muur vastgemaakt worden. De rolgordijnen die voor de ramen komen kunnen ook zonder problemen met gewone schroeven boven de raam bevestigd worden.
Versteviging gyproc wand met multiplex
Hier werd er gewerkt met multiplex om de versteviging te voorzien van een wasbak (aan de andere kant van de muur). Om zeker te zijn dat de multiplex mooi aansluit werd deze met een strook multiplex verbonden (horizontale strook aan de bovenkant van de foto).

Mensen onderschatten tijdens het bouwproces heel vaak hoeveel zaken er aan een muur komen te hangen. In bovenstaande renovatie komen er 2 verwarmingen aan de wanden, komen er rolgordijnen of houten jaloezieën boven de ramen en komt er een klok en wand decoratie tussen de raampartijen.

Als je in zo’n geval geen houten versteviging hebt moet je achteraf de roljaloezieën gaan aanbrengen met speciale pluggen. Die pluggen passen dan vaak niet bij het ophangsysteem van de raamdecoratie. Door op voorhand overal houten wanden te hangen kan je jezelf in de toekomst veel problemen besparen.

Gebruik je OSB platen of Multiplex om je muur te verstevigen?

Zowel OSB platen als multiplex platen zijn zeer stevige platen om de muur mee te verstevigen. Wij raden het gebruik van OSB platen aan, omdat deze platen een tand-en-groef systeem hebben. Hierdoor gaan ze samenwerken tegen doorbuiging en krijg je een doorlopend geheel. De oppervlakte van de platen sluit zo zeer nauw aan en je hebt geen verspringingen. Later ga je er immers nog gipsplaten tegen schroeven. Wanneer er een verspringing van een aantal millimeter is tussen 2 houten platen en je gaat je Gyproc plaat aanvijzen, dan kan het zijn dat deze breekt. Als je toch werkt met multiplex kan je dat voorkomen door er aan de achterkant een stuk hout tegen te vijzen.

Welke dikte van gipsplaat gebruik je?

Gyproc wanden die verstevigd zijn met een houten plaat kunnen bekleed worden met platen van 9,5mm. De OSB platen geven zoveel sterkte dat de sterkte van een 12,5 mm plaat niet meer nodig is. Hetzelfde geldt uiteraard voor multiplex platen, die nog sterker zijn.

Welk type OSB neem je?

In vochtige ruimtes, zoals een berging, raden wij aan met OSB-3 platen te werken, gezien deze beter bestand zijn tegen de vochtigheid. Qua dikte zijn platen van 18mm zeker voldoende sterk. Daar kan je een keuken aan hangen. Dit type platen vind je zeker terug bij de doe-het-zelf zaak. Bovendien staan dergelijke platen vaak in promo.

Een lokale versteviging aanbrengen

Wanneer je een versteviging dient te voorzien voor een lokale ophanging, zoals bijvoorbeeld een verwarming of een wasbak, kan je een houten plaat aanbrengen.

In het geval dat je gewerkt hebt met metal studs, moet je twee MSH U-profielen met de open kant naar elkaar toe plaatsen. Je kan dan een houten plaat aanbrengen tussen deze twee profielen. Indien de verticale profielen al gemonteerd en gefixeerd zijn en je deze niet meer makkelijk kan weghalen, kan je ook werken met een smaller stuk U-profiel. Je kan bijvoorbeeld een stuk plafondprofiel PlaGyp PU27/48 gebruiken dat je met tekschroeven bevestigd aan het verticale profiel:

Versteviging gyproc wand met houten plaat tussen MSV profielen en een PlaGyp U-profiel

Als je met een houten raamwerk hebt gewerkt kan je de houten beplating gewoon aanbrengen tussen de balken. Je plaatst dan eerst twee kleine balkjes of houten blokjes op de bestaande verticale balken. Daarna bevestig je de houten plaat op deze balkjes. Gebruik daarbij ten allen tijden voldoende schroeven met de juiste diameter en lengte voor het komende gewicht.

Ga je een gyproc wand verstevigen om later kranen te bevestigen, zorg dan voor uitsparingen in de OSB waarin de leidingen kunnen liggen. Gebruik een metalen afstandhouder om de horizontale afstand tussen de kranen te bewaken. Daarna kan je de kraanhouders met de uitsparingen in de plastiek perfect op de juiste afstand zetten, afhankelijk van de dikte van je gipsplaten.

Dit is een ideale manier om er voor te zorgen dat de kranen bij een badkamer renovatie zeer stevig verankerd zitten in de muur. Kinderen trekken zich vaak op aan de badkamer kraan om recht te staan. Een niet-verstevigde gipsplaat gaat dan al snel breken.

Voorbeeld versteviging gyproc wand voor kranen

Plaats een reactie