Wil je een schilderdeur inkorten met honingraat?
Je zal vaak horen dat dit niet gaat, maar niets is minder waar, wij tonen hoe je het aanpakt.
Een deur inkorten is niet altijd problematisch
Als je gewoon een halve centimeter van de deur wil halen, kan je gerust een stuk afzagen of afschuren van de deur. Een volle deur kan je ook gewoon afzagen.
Maar als je te maken hebt met een binnendeur met honingraat dan is het iets lastiger. Deze deuren hebben vanbinnen een kartonnen honingraat, dus als je gaat zagen heb je geen mooie zaagsnede. De buitenkant van zo’n deur bestaat meestal uit HDF, waar je wel mooi door kan zagen.
Kun je een honingraat deur inkorten?
Ja, dat kan! Ga zo te werk:
- zaag een stuk af aan de bovenkant van de deur
- haal de houten deklat uit het afgezaagde stuk
- verwijder deels de kartonnen honingraat
- bevestig de deklat opnieuw met houtlijm
We nemen je mee door alle stappen.
De binnendeur afzagen
Om te beginnen zaag je gewoon het stuk af dat weg moet.
Ga je een deur inkorten, dan zaag je best de bovenkant van de deur, zodat de klink op het einde op de normale hoogte staat. Als je de onderkant afzaagt dan zou de klink in sommige gevallen veel te laag staan. Je kan de deur niet zomaar omdraaien achteraf, omdat de scharnieren dan niet uitkomen.
Hou er wel rekening mee dat je niet meer kan afzagen dan de uitsparingen voor de scharnieren. Moet er écht nog meer af en ga je een heel klein deurtje maken, dan moet je zowel boven als onderaan inkorten.
De deur doorzagen
De deur afzagen met een invalzaag en geleiderail geeft een heel strak resultaat. Heb je geen invalzaag, dan kan je een cirkelzaag gebruiken of een decoupeerzaag of zelfs een handzaag.
Plak eventueel de randen af met tape om te vermijden dat er te veel verfschilfers loskomen. De deur moet wel nog geschilderd worden achteraf, maar voorkomen is beter dan genezen.
De deklat uit de binnendeur halen
In het uitgezaagde stuk zit een houten lat. Die houten lat kan je hergebruiken je om de deur achteraf terug proper toe te maken. Wanneer je het deurblad en de honingraat er af haalt ziet die lat er zo uit:
Als je de houten blokjes aan de zijkant er af haalt en het karton verwijdert dan krijg je de lat al redelijk proper. Aan de onderkant van de lat zie je nog waar de honingraat heeft vastgezeten, deze kant zullen we later langs binnen monteren.
Alleen het stuk spaanplaat aan de zijkanten van de lat zit nogal hardnekkig vastgelijmd. Die moet er wel af, anders past de lat niet mooi in het afgekorte stuk van de deur. Als je dit er zo in zou kloppen zou je kans lopen om de deur te beschadigen en is de deur niet proper afgewerkt.
Je kan het balkje eenvoudig proper maken door het af te schuren. We gebruiken hier een bandschuurmachine. Je kan een ruwe korrel gebruiken, de zijkanten van het balkje vallen achteraf toch in de deur en een ruw oppervlak kan enkel helpen voor de hechting van de lijm.
De deklat terug monteren in de verkorte deur
We hebben nu een latje dat perfect past in het afgezaagde stuk van de deur. Om dit er in te krijgen moeten we eerst nog een stuk karton verwijderen, zodat de lat er in kan.
Dit karton kan je wegsnijden met een sterk mes. Ook de lijmresten moeten deels verwijderd worden, dat kan met een sterk cuttermes (breekmes) en wat geduld. Het moet niet volledig spiegelglad zijn, maar het latje moet er wel tussen passen. Al mag het best wel wat klemmen.
Als alles weg is, dan kan de lat gelijmd worden. De lat zit sowieso redelijk klem normaal, dus dit is voornamelijk zorgen dat de lat wat gefixeerd wordt. Er komt geen groot gewicht op. Witte houtlijm is altijd goed om hout aan elkaar te lijmen, maar andere lijm werkt even goed. Wij gebruiken wat resten van andere werkjes.
Zorg dat het deklatje mooi gelijk zit aan de bovenkant van de deur. Als het er moeilijk in gaat kan je eventueel lichtjes aantikken met de hamer. Wanneer het goed zit kunnen de lijmklemmen er op en is het even wachten tot de lijm droog is voor je de deur verder kan gaan monteren.
De ingekorte deur plaatsen
De deur plaatsen verloopt net hetzelfde als het plaatsen van een andere deur. In dit geval komt de deur in een gyproc wand. Het enige verschil is dat de hoogtematen verschillen en dat de scharnieren op een andere hoogte zitten.
Bij het afzagen van de zijkanten van het deurkader moet je dus ook de bovenkant afzagen als je ook het deurblad langs boven hebt ingekort.
Na het plaatsen heb je een deur die er net hetzelfde uit ziet als een andere deur, alleen iets korter. In ons geval moest de deur van de technische ruimte ingekort worden zodat ze onder een balkje door kan.
De meeste mensen gaan het niet eens opmerken als een deur een tiental centimeter is ingekort.
Er zijn ook alternatieve oplossingen, in dit geval hadden we ook met met inzetplaten of gordijnen de toegang naar de ruimte kunnen afwerken, maar een deur inkorten blijft toch de ideale oplossing en is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk uit te voeren, ondanks wat je misschien allemaal op internet leest.
Voor wie het er op waagt, alvast veel succes met het inkorten van je binnendeur!