Gereedschap


Basis kennis van gereedschap en materiaal is een must bij een verbouwing. Het juiste materiaal gebruiken levert tijdswinst op, is de meest veilige en duurzame oplossing en voorkomt een hoop frustraties en gevloek.

Heb je een grote verbouwing voor de boeg, investeer dan hier en daar in een aantal basismachines en deftig materiaal, dit ga je jezelf niet beklagen.

Basis vragen

Voor je je verdiept zijn er een aantal algemene zaken die je moet weten over machines en materiaal, dit zijn de meest gestelde vragen.

Hier zul je altijd een afweging moeten maken. Voor sommige werken, zoals afbraakwerken, maakt het in principe niet zo veel uit welke machines je gebruikt. Duurdere merken zoals Makita zullen vaak wel lichter zijn en gemakkelijker hanteerbaar zijn. Langs de andere kant zijn professionele machines vaak zwaarder uitgevoerd en gemaakt om langer mee te gaan en daardoor soms juist zwaarder, bvb een boorhamer van Hilti. Voor machines die de hele verbouwing moeten meegaan kan je best een beetje meer investeren. Sommige machines zijn ook essentieel en als ergens in het midden van een klus je materiaal het begeeft kan dit verschrikkelijk lastig zijn. Als je op een feestdag of zondag werkt en je bent aan het egaliseren, dan wil je echt voorkomen dat je in de helft van de taak moet stoppen omdat je geen egalise meer kan afmaken.

Bepaald gereedschap ga je heel je verbouwing door nodig hebben. Investeer bijvoorbeeld in een deftige schroefmachine. Als je continu moet sukkelen met een 14-volt machine ga je gegarandeerd gefrustreerd raken. Of als je een hele dag met een machine in je hand staat, kies dan een lichter type als je 's avonds nog je armen wil voelen.' Soms is het ook belangrijk dat je gereedschap heel precies en nauwkeurig is. Als je met een invalzaag een verstek moet zagen dan moet dit heel precies zijn. Investeer dan in een machine en zaagblad die precies kan zagen. Anders kan je nooit nauwkeurig werken en gaat het resultaat ook niet mooi zijn. Soms heb je ook specifiek materiaal nodig. Ga je bijvoorbeeld alpexbuizen leggen, zorg dan dat je de juiste tang/mes hebt en een ontbramer. Je wil niet met een lek zitten omdat je 30 euro wou besparen op cruciaal materiaal. Soms is het gewoon ook veel eenvoudiger en veiliger om een euro meer te betalen. Niemand doet zijn handen graag pijn aan stugge elektriciteitsdraden, als je kan kiezen tussen een gyproc inbouwdoos van 40mm of 60mm dan neem je 60mm indien dat in je muur past.

Bij het verbouwen kan je best zorgen voor een goede schroefmachine, een boormachine, een (uitschuifbare) afkortzaag, een circelzaagje met klein blad om platen te verzagen, een multi-tool (klein handig zaagje dat continu van pas komt), een stofzuiger die vuil en steentjes kan opzuigen zonder zak. Zorg ook voor een goede koevoet en een deftige en stabiele ladder. Koop ook ineens een deftige werkbroek en goede veiligheidsschoenen, je gaat die elke keer aan hebben en als je broek spant of je kan er niet goed mee manoeuvreren dan is dit een handicap tijdens het verbouwen. Zorg ook voor schragen en deftige sergeanten/lijmklemmen (op basis van luchtdruk).

Specifieke gidsen

Materiaal

Boren

Materiaal

Vijzen

Machines

Boor & schroefmachines

Materiaal

Sleutels