Toilet renovatie

Het toilet is een van de leukste kamers om te renoveren. Je ziet snel vooruitgang en je kan de taakjes vaak op een avond na het werk doen.

Wij leggen je uit hoe.

Toiletpot met houten mannetje

Voorbereiding

Bij een volledige renovatie van een huis of appartement is het belangrijk dat je ten allen tijde een toilet ter beschikking hebt. Hiervoor zijn er verschillende oplossingen mogelijk:

  • Je oude toilet laten staan tot de nieuwe is aangesloten
  • Je toilet meteen verbouwen
  • Een wc-cabine laten plaatsen
  • Een camping toilet
  • Een put in de grond maken
  • Een toilet zonder water, met zakken

Als man kan je soms nog in de tuin terecht, maar dit is zeker geen structurele oplossing.

Toilet cabines

Soms kan een tijdelijke woonst ook een oplossing zijn, zoals een stacaravan of een chalet.

Planning

Er zijn een aantal zaken die je in overweging moet nemen bij het ontwerpen van je nieuwe toilet.

Eén of twee wc's?

Een extra toilet beneden is handig voor bezoekers. Ze moeten dan niet tot in je privé. Je kan zelf ook snel naar het toilet wanneer je in de leefruimte vertoeft. Als je voldoende ruimte hebt om een tweede toilet te plaatsen kan dit zeer interessant zijn. Wanneer je 's nachts wakker wordt of je gaat in bad moet je geen trappen doen. Je kan ook een extra toilet in de badkamer voorzien.

Een apart toilet of een toilet in de badkamer?

Een wc in de badkamer kan handig zijn en veel mensen overwegen om het toilet in de badkamer te plaatsen bij een badkamer renovatie. Je kan nog snel even naar het toilet voor je in de douche springt. Soms is er ook gewoon heel weinig plaats in een huis of appartement om nog een aparte ruimte voorzien en is een toilet in de badkamer interessant.

Als dit echter je enige toilet is in het huis, dan betekent dit ook:

  • dat je schoonouders en andere bezoekers in jouw badkamer naar toilet gaan
  • er wel eens onaangename geuren kunnen voorkomen in je badkamer, zowel van jou als van je bezoekers
  • bij een eventuele verkoop mensen er gaan op letten dat je enkel een toilet in de badkamer hebt

Soms lopen er stijgleidingen en afvoerbuizen door de badkamer. Dat is een ideale plaats om een hangtoilet te plaatsen.

Een badkamer met een toilet
Een hangtoilet of een staande wc?

Een staande toilet kan je heel makkelijk vervangen door een andere staande toilet. Toch als de leidingen en afvoer niet moeten vernieuwd worden. In dat geval kan je eventuele tegels en vloerafwerking behouden.

In het geval van een grondige renovatie wordt dikwijls gekozen voor een hangtoilet. Die bestaan dan uit 2 delen: een frame dat in de muur wordt ingebouwd en een aparte toiletpot. Dit oogt niet alleen moderner, maar is ook veel handiger om proper te houden. Je kan met je borstel onder de pot om de vloer te kuisen en er zijn geen duizenden hoekjes en kantjes aan de spoelbak. Bovendien zitten de leidingen ook proper weggewerkt.

Waar kan ik mijn toilet plaatsen?

Vaak wordt een toilet weggewerkt onder de trap. Bij een renovatie kan dit een mooie oplossing zijn die plaatsbesparend werkt. Bij plaatsing onder de trap moet je rekening houden met de hoogte van de deur. Ook de draairichting is belangrijk. Meet ook goed op of je voldoende plaats hebt voor je hoofd om op een makkelijke manier het toilet binnen en buiten te gaan.

Een mooie oplossing is ook om het toilet weg te werken in ingebouwde kasten in de hal.

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn een paar vuistregels en algemene richtlijnen:

  • Zorg dat de deur van de toilet niet uitkomt in de woonkamer of de keuken. Dat is enerzijds ongemakkelijk voor de mensen die moeten gaan en anderzijds kan dit zorgen voor geuroverlast.
  • Het toilet is best geplaatst in de hal of ergens te bereiken via de gang
  • De afvoer van het toilet volgt best een zo kort mogelijke weg naar de riool
  • Het is handig als de afvoer van het toilet nog bereikbaar is via een kruipruimte
  • Voorzie een handenwassertje, zodat gasten de handen kunnen wassen
  • Je voorziet best een raam of een afzuiging voor ventilatie
  • De breedte is minimaal 80cm, maar je neemt best toch 90cm breedte
  • De lengte is de pot + 60cm, in praktijk minimum zo'n 130 a 140cm, je moet nog wat knieruimte hebben

Bestaand toilet afbreken

Ook al is de ruimte klein, als je veel gaat weghalen zit je met redelijk wat afval. Er zijn verschillende mogelijkheden om die afval te verwerken.

Het makkelijkste is het recyclagepark. Verwijder het metaal van de toiletpot. Afhankelijk van het recyclagepark hoort dit bij (gemengd) steenpuin of niet-recupereerbaar bouwafval.

Afgebroken toilet in stukken gebroken op de grond

De toiletpot afbreken

Het toilet zit vol water en je kan uiteraard niet zomaar met een breekhamer aan de slag.

Volg volgende stappen om een toiletpot te verwijderen:

  1. draai de hoofdkraan dicht en sluit het water af
  2. draai de flexibel van het schell kraantje (hoekstopkraantje) van het toilet
  3. of ontkoppel de spoelbak met een waterpomptang
  4. draai het kraantje dicht zodat je de hoofdkraan terug open kan draaien
  5. spoel door zodat het water uit de spoelbak wegloopt
  6. leg wat dweilen klaar en zet een emmer gereed
  7. schroef de vijzen van de spoelbak los en demonteer de spoelbak
  8. giet het resterende water van de spoelbak in het toilet
  9. verwijder de spoelbak en leg die meteen uit de weg
  10. demonteer de toiletbril
  11. schroef de vijzen of bouten van de toiletpot in de grond los
  12. kap het water van het toilet uit in de emmer via de afvoer van de toiletpot
  13. Voer de toiletpot af en giet het water uit de emmer weg in de afvoerbuis
  14. Dek de afvoer af door er bijvoorbeeld een dweil in te steken

Afvoer

Komt je nieuwe toilet op een andere plaats, of is het een ander model, dan zal je de afvoer leidingen moeten aanpassen.

Diameter

De standaard aansluiting van toiletpotten is 90mm. Wij raden aan om altijd te kiezen voor dikwandige buizen. De buizen uit de doe-het-zelver zijn vaak dunwandig, deze buizen buigen makkelijk door en kunnen kruip vertonen. Om zeker te zijn gebruik je een dikwandige buis uit de bouwhandel die Benor gekeurd is.

Voor een standleiding wordt vaak overgegaan naar 110mm, maar een buis van 90mm kan ook. Zelfs indien er 2 wc's worden op aangesloten. Wanneer 2 buizen samenkomen wordt gekeken naar het debiet van de basis afvoeren om de minimale diameter te berekenen. Bij de overgang naar de buienriolering gaat men doorgaans naar 125mm. Deze buizen liggen in de volle grond en zijn daarom extra sterk gebouwd.

Verloop

De hellingsgraad voor een afvoerbuis van het toilet is 1 à 2cm per meter. De afvoerbuis van een wc mag zeker niet te snel dalen. Als het afschot en de hellingsgraad te groot is, dan loopt het water te snel weg. Het toiletpapier en de facaliën moeten eigenlijk kunnen drijven op het water. Hier worden vaak fouten tegen gemaakt omdat dit een beetje tegenintuïtief is. Omdat er zo weinig verloop vereist is kan je afvoerleidingen makkelijk wegwerken in een vloer of tussen de houten balken van een verdieping.

Toilet cabines

Zorg ook dat je de buizen op regelmatige afstand goed vast zet met beugels, zodat ze niet gaan doorbuigen. Wanneer een buis te veel gaat doorbuigen kan er water in blijven staan en verkleint de effectieve diameter van de buis.

Lengte van de buizen

Probeer de lengte van de leidingen te beperken. het WTCB schrijft voor een toilet met spoelvolume van 6 liter een maximale lengte van 10 meter voor. Als het spoelvolume nog lager ligt dan zou de lengte niet groter mogen zijn dan 5 à 6 meter.

Vorm van de buizen

Beperk ook het aantal bochten in het traject. Hoe minder bochten hoe beter. Gebruik ook altijd bochten van 45° en niet van 90° (tenzij je overgaat naar een verticale buis). Als je een hoek moet maken gebruik je dus beter 2 bochten van 45° in plaats van 1 bocht van 90°. Bochten van 45° begeleiden het water en het afval beter en behouden het momentum van de waterstroom. In een bocht van 90° 'botst' het afval als het ware tegen de kant en komt het even tot stilstand, waarna het terug in een andere richting moet beginnen wegvloeien.

Controlepuntjes

Om problemen achtereaf te voorkomen is het altijd handig om een controlepuntje te voorzien. Je kan via zo'n inspectieputje later nog steeds bij de aansluiting met de riool. Een verstopping die dicht bij de riool zit is anders soms moeilijk te bereiken. Wanneer een controleputje niet mogelijk is kan je ook altijd een T-stuk voorzien, bijvoorbeeld in een kruipruimte. Je gebruikt dan best een Y-stuk in plaats van een regulier T-stuk van 90°, zodat je een eventuele ontstoppingsveer makkelijk kan inbrengen.

Materiaal

Je kan kiezen voor afvoerbuizen uit PVC en PP. De afvoerbuizen uit PVC moet je plakken met PVC-lijm. De PP (poly propyleen) buizen zijn voorzien van een rubberen dichting. Onze voorkeur gaat uit naar PP (vaak zwart van kleur) om wille van de duurzaamheid. Bij het inbouwreservoir van een hangtoilet zit meestal een bocht in PP. Deze bocht kan je niet verlijmen op een PVC verbinding. Zorg dat je hier dus altijd met een rubberen verbinding de overgang maakt. Je kan PP en PVC niet verlijmen, dit gaat sowieso lekken.

In de muur of uit de grond?

Bij een klassieke staande toilet met spoelbak zit de afvoer vaak aan de onderkant. Je moet de toilet dan over de afvoer zetten. Bij een hangtoilet zit de afvoer horizontaal, dus komend uit de muur. Die afvoer zit vast in het frame van het inbouwreservoir dat bij het hangtoilet komt. Als je zo een frame koopt zit daar normaal ook altijd een bocht bij. Die bocht kan je dan ofwel naar de grond laten lopen, ofwel naar opzij. Zie dat je op voorhand weet hoe alles gaat komen, zodat je niet achteraf naar flexibele afvoerbuizen moet grijpen.

Afvoerbuis van een toilet uit de grond

Geluidsoverlast

Bij het doorspoelen van een toilet komt er redelijk veel water in de buizen. Dit kan wel wat geluid met zich mee brengen. Voornamelijk in standbuizen. Probeer de buizen daarom niet door een leefruimte te laten lopen. Indien dit niet anders mogelijk is kan je er voor kiezen om geluidsisolatie te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld in een koker die je hebt gebouwd voor de stijgleidingen. Wanneer de buizen in een vals plafond tussen de balken zijn weggewerkt kan je daar ook geluidsisolatie voorzien.

Water leidingen

Bij de renovatie van het toilet moet je eventueel ook de watertoevoer aanpassen of herleggen.

Staande toilet

Heb je een staande toilet met spoelbak, dan kan je de stortbak aansluiten met een flexibel of met koperen buis. Het hangt ook een beetje af van het model van het toilet waar deze aansluiting gebeurt. Klassiek gezien is dit boven aan de spoelbak.

Hangtoilet

Bij een hangtoilet met inbouwreservoir heb je twee mogelijkheden:

  • rechtsreeks aansluiten op het reservoir
  • aansluiten met een flexibel op een schell kraan

Over het algemeen heb je best geen kraanwerk in de muur. Daarom is een Schell kraantje (hoekstopkraantje) in de muur niet nodig en kan je met de alupex rechtstreeks aansluiten op het binnenwerk van het inbouwreservoir.

Je kan ook een eenvoudige bolkraan voorzien op je collector. Zo kan je het water van je hangtoilet altijd afsluiten van op de collector. Het kraantje in het binnenwerk kan je achteraf ook bedienen door de afdekplaat even weg te halen.

Afgebroken toilet in stukken gebroken op de grond

Ventilatie

Een toilet is een vochtige ruimte. Daar voorzie je best ventilatie. Ook voor het wegwerken van de stank is ventilatie een goede optie.

Ventilatiesysteem

Voorzie je een ventilatiesysteem, dan kan je de afvoer van het toilet aansluiten op de ventilatie. Werk je met een ventilatiesysteem C of C+, dan wordt een toilet aanzien als een vochtig ruimte. Je kan de ventilatiekanalen wegwerken in de valse wand van een hangtoilet. Als je een vals gyproc plafond hebt of houten balken, dan kan je de afvoerbuizen ook in het vals plafond plaatsen.

Geen ventilatiesysteem

Bij een verbouwing is het niet altijd nodig om een volledig ventilatiesysteem te plaatsen. Als het toilet grenst aan een buitenmuur kan je ook altijd een mechanische ventilator in een buis plaatsen. Zo heb je toch mechanische ventilatie in het toilet.

Een design ventilatierooster

Een hangtoilet plaatsen

Een hangtoilet bestaat uit een inbouwdeel en een toiletpot. Het frame staat vast op de grond en tegen de muur. Dit moet stevig zijn want het draagt veel gewicht. Eerst zet je het frame op zijn plaats. Op het frame staat een meterpas, dit streepje moet op 1 meter hoogte van de vloer komen. Daarna werk je de muur af. Als laatste hang je de toiletpot.

Om een hangtoilet te plaatsen volg je volgende stappen:

  1. Zet muurbeugels van het frame in elkaar
  2. Zet het frame vast aan de muur rekening houdend met de meterpas
  3. Klik de zwarte beugel voor de afvoer op het frame
  4. Zaag de afvoerbocht af op de juiste maat
  5. Monteer de bocht en positioneer het frame
  6. Vijs de vloerbouten vast met een rakjak
  7. Zet het frame waterpas en draai alles stevig vast
  8. Klik de watertoevoer in het inbouwreservoir
  9. Draai het flexibeltje vast aan de watertoevoer met de hand
  10. Sluit de alupex of flexibel aan
  11. Zaag een plaat op maat en voorzie de gaten voor de leidingen
  12. Zaag het toevoerbuisje voor het water op maat
  13. Monteer de toevoerbuis en toiletafvoer in het frame
  14. Pak de toiletpot en schuif die over de buizen
  15. Schroef de bouten aan de zijkanten van het toilet vast
  16. Draai het waterkraantje open van het inbouwreservoir
  17. Monteer het frame voor de duwplaat
  18. Zaag de plastieken boutjes op de juiste maat en vergrendel
  19. Monteer de duwplaat

Sommige stappen verschillen per leverancier. Lees dus altijd goed de handleiding en de montagevoorschriften. Let er wel altijd goed op dat het frame langs alle assen mooi waterpas staat, zodat je comfortabel zit op het toilet en het gewicht mooi verdeeld wordt.

Ombouw

Voor de ombouw rond het frame heb je verschillende mogelijkheden. Veel gebruikt zijn:

  • Groene MDF plaat
  • Wedi platen of een equivalent

Uiteraard kan je ook werken met hoogwaardige alternatieven, zoals tropisch multiplex. Als je met Wedi bouwplaten werkt zorg dan dat het de sterke platen zijn en geen goedkoop alternatief met witte kern. Als je gaat tegelen mag er niet te veel speling zitten op de achterwand. Als je de platen met je vinger kan indrukken, dan kan het ook zijn dat de druk van de tegels niet goed verdeeld wordt wanneer de toiletpot hangt. In dat geval kunnen de tegels gaan breken.

Bij het inbouwreservoir zit normaal een mal waarop de doorvoeren van de afvoer getekend zijn. Zo kun je op de juiste plaats boren en gaten maken met de wipzaag.

Hangtoilet met bekisting in groene MDF

Vloeren en wanden

Een toilet is een vochtige ruite. Je werkt dus best met materialen die vocht bestendig zijn. Je hebt enorm veel keuze om een gezellig en modern toilet te maken. Je kan werken met keramische tegels, natuursteen, hout, vinyl, laminaat, kurk en andere materialen.

Het plafond

Meestal is de wc-ruimte geen al te grote ruimte. Je kan het plafond dan vaak afwerken met 1 houten plaat. Gebruik bij voorkeur een houtsoort die tegen wat vocht kan, zoals groene MDF. Je kan ook een verlaagd Gyproc plafond steken. Gebruik hiervoor dan wel de groene waterwerende platen.

Nog een optie is het plaatsen van PVC planchetten. Deze zijn eenvoudig vast te maken op een houten ondergrond en klikken in elkaar met tand en groefsystemen. Afhankelijk van de plafond opbouw kan je afwerken door te schilderen of bijvoorbeeld met een vliesbehang. In de meeste gevallen werk je de hoeken tussen het plafond en de muur af met sierlijsten.

De wanden

In een toilet kan je een aantal dingen doen met de achterwand:

  • Volledig dichtmaken met houten platen of XPS platen. Dit geeft een strak resultaat.
  • Een uitsparing voorzien, waar je dan decoratie kan plaatsen.
  • Een ingebouwde kast voorzien, waar je dingen kan opbergen.
  • Een luik voorzien, zodat je aan je stijgleidingen kan

Als je de achterwand plaatst met metal studs en gipsplaten, is het geen slecht idee om deze Gyproc wand te verstevigen. Maak sowieso de bekisting ook goed vast aan het metalen toilet frame. Uiteindelijk hangt het toilet wel aan het frame en niet aan de muur zelf. Toch is het altijd beter als de volledige constructie solide is opgebouwd.

Bekleden of niet?

Er zijn tientallen manieren om je wand af te werken. Zijn de wanden strak, dan kan je zeker kiezen voor een goede watervaste verf. Indien niet, kan je er voor kiezen om eerst een voorzetwand te plaatsen. In een toilet kan je ook werken met een lambrisering. Dit geeft een iets rustiekere look. Een andere optie is een modern structuur behang.

Uiteraard kan je ook altijd kiezen voor tegelwerk. Indien goed geplaatst geeft dit een zeer modern resultaat dat bovendien heel makkelijk is in onderhoud.

Hangtoilet afgewerkt met modern behang

De afwerking

Nadat het toilet geplaatst is en de vloeren en wanden zijn afgewerkt kan je het toilet verder gaan afwerken.

Handenwassertje

In eerst instantie wordt er dikwijls een handenwassertje geplaatst. Hiervoor heb je uiteraard watertoevoer en afvoer nodig. De diameter van de afvoer voor een handenwassertje is 32mm. De kraan kan je aansluiten aan de waterstopkraan (Schell-kraan) met een flexibel. Bij een handenwassertje is er normaal enkel koud water voorzien. Je moet dus maar 1 waterleiding voorzien.

Hangtoilet afgewerkt met modern behang

Je hebt grofweg twee types. Je hebt lavabo's die je vrij aan de muur hangt en je hebt er met een meubeltje. Als je enkel een lavabo hebt, dan wordt de onderkant afgewerkt met een siersifon. Dit is een zilverkleurige sifon die er ook nog mooit uit ziet. Als je een meubeltje hebt valt de sifon in het meubel en dus uit het zicht. Daar gebruik je dan een gewone sifon. Zo'n setjes kan je vinden in de doe-het-zelver. Voor een handenwassertje wordt ook al eens vaak een gewone flexibele afvoerbuis genomen. Door er een bocht in te leggen vorm je zo zelf een sifon.

Bij de lavabo hoort ook een mooi kraantje, een spiegel en een handdoekhoudertje.

Decoratie

Er bestaat enorm veel leuke decoratie die perfect geschikt om je toilet verder gezellig in te richten. Wanneer er in het toilet een raam is kan je ook leuke raamdecoratie voorzien. Sommige mensen hangen ook spreuken op het toilet.

Een spiegel is leuk boven een handenwasser, maar grote spiegels worden normaal niet gebruikt in een toilet ruimte. Niemand ziet zichzelf graag op het toilet zitten.

Je kan online verschillende leuke ideetjes vinden voor wandrekjes, rekken voor toiletrollen, toiletbrillen, moderne drukplaatjes, toiletrol houders en wanddecoratie. Sommige mensen voorzien ook plantjes en speciale belichting, zoals LED-strips. Wanneer je uitsparingen hebt gemaakt in de valse wand achter het hangtoilet kan indirechte verlichting met LED-strips een mooie touch geven. Let wel ook op de prijs, want de prijzen van toilet benodigheden kunnen wel snel oplopen. Zit je krap bij kas, dan bestaan er enorm veel DIY manieren om bijvoorbeeld zelf je toiletrolhouder te maken.

WC-rol op decoratieve gouden houder

Succes met je toilet renovatie!

Vragen of reacties kan je posten bij de detail artikels of op de Facebook groep.