Sanitair & Verwarming

Bij een grondige renovatie is het soms de moment om de oude leidingen te vervangen en de ketel te vervangen door een nieuwe hoogrendement condensatieketel.

Wat hebben sanitair en verwarming met elkaar te maken?

Beiden zijn aangesloten op de wateraanvoer (toch in het geval van klassieke verwarming). Het water komt via de hoofdaansluiting binnen en gaat dan via de watermeter naar de hoofdkraan.

Daar gaat het via de collectoren voor koud water naar verschillende kranen en naar de verwarmingsketel. Een condensatieketel gaat het water opwarmen en heeft een aparte kring voor de chauffages en aparte kring voor de warmwaterkranen in de keuken, douche, bad, lavabo's, etc..

Zelf doen of zelf doen met een zelfbouwfirma

Als je de volledige installatie wenst te vervangen en je hebt weinig ervaring met loodgieterij, dan is het aan te raden om te werken met een zelfbouwfirma. Deze firma's geven je uitleg en helpen je bij de installatie. Ze doen mee de analyse en begeleiden je tijdens het traject. Je kan er ook terecht met vragen. De installatie doe je uiteindelijk helemaal zelf, aan de hand van boeken en video's. Zo bespaar je gigantisch veel geld, maar kan je toch terugvallen op professionele ondersteuning indien nodig.

Nonkel Luc kent kent veel van loodgieterij

De laatste jaren is er veel veranderd op vlak van loodgieterij. Vroeger moesten loodgieters verschillende materialen lassen, leidingen trekken en buigen en de ketels van binnen en van buiten kennen. Chauffages (verwarmingen) werden met elkaar verbonden van verwarming tot verwarming.

Tegenwoordig zijn er heel wat nieuwe technieken. Men gaat vanuit de collector naar elke chauffage en elk aftappunt apart. De koperen buizen zijn vervangen door flexibele alpex leidingen. Klemkoppelingen laten snelle verbindingen toe. Ketels zijn elektronisch ingesteld en ga zo maar door. Het is belangrijk mee te zijn met de nieuwe gang van zaken. Je wil niet dat nonkel Luc de loodgieterij van de jaren 80 gaat toepassen en ondertussen de bypass (drukverschilregelaar) vergeet en de collectors vergeet te aarden.

Handelingen

In principe zijn de meeste handelingen met de nieuwe technologie redelijk eenvoudig om uit te voeren. Eens je het schema van de leidingen hebt opgesteld kan je aan de slag gaan met je collectoren en aansluitingen.

Alupex leidingen leggen

Alupex leidingen zijn redelijk eenvoudig om aan te leggen. Je kan ze koppelen op koperen leidingen en ze kunnen gebruikt worden voor koud en warm water. Voor het knippen van de leidingen heb je een speciale kniptang nodig. Gebruik ook altijd een ontbramer om lekken te voorkomen. Met water kan je geen risico's nemen, water vindt altijd een weg. Gebruik voor het plooien ook altijd een plooiveer zodat de leiding niet gaat knakken. De leidingen met blauw omhulsel worden gebruikt voor koud water, die met het rode omhulsel worden gebruikt voor warm water.

Afvoer leidingen leggen

Afvoer leidingen heb je in verschillende maten. Afvoer leggen is eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt eigenlijk 2 kringen, een kring voor het proper water en een kring voor het vuil water. Het proper water is de afvoer van de douches, lavabo, washmachine, etc. Het vuile water is de afvoer van het toilet. Die hou je sowieso best apart, om stankproblemen te vermijden.

Sifons en sniffer

Alle toestellen dienen voorzien te zijn van een sifon of stankafsluiter om te vermijden dat de geur van de riool de kamer inkomt. Om te vermijden dat bij het doorspoelen er een vacuum in de buizen ontstaat, dien je op het hoogste punt van de afvoerleidingen (bij verticale valleidingen) ook nog een luchtsniffer te voorzien. Indien je dat niet doet bestaat de kans dat bij het doorspoelen van bijvoorbeeld je bad, er een vacuum ontstaat in de leidingen en dat hierdoor andere, hoger liggende sifons, worden leeggezogen. Indien dit gebeurt ontstaat er een luchtverbinding met de riool en krijg je de vieze geur.

Afloop

Afvoerleidingen dienen ten allen tijde af te lopen of op zijn minst loodrecht te lopen. Als een afvoerleiding lichtjes omhoog gaat kan het water immers niet weglopen en maak je eigenlijk een afvoerleiding met een veel kleinere diameter. Bovendien blijft er water in stilstaan en kunnen afval en zeepresten gemakkelijk gaan neerslagen. Er wordt normaal een afwatering van 0,5cm à 1cm per meter aangehouden.

PVC vs PP en Rubbers vs Plakken

In principe heb je twee systemen, systemen uit PVC (poly vinyl chloride) en systemen met PP (poly propyleen). De PP buizen zijn over het algemeen sterker en beter bestand tegen thermische invloeden. Voor rioolbuizen gebruik je altijd Benor gekeurde dikwandige buizen. Je hebt systemen om te plakken (PVC) en systemen met rubbers waarbij je de delen in elkaar moet schuiven (PP of PVC). Weet dat je PP en PVC NIET aan elkaar kunt lijmen met PVC lijm, dus doe dit zeker nooit. Over het algemeen zijn de afvoeren met rubbers iets duurder, maar wij raden aan om voor de afvoer altijd zwarte PP met rubbers te gebruiken.

Diameters

Als 2 afvoerleidingen samen komen moet je altijd de diameter van de buis verhogen. De afmetingen voor de afvoeren zijn alsvolgt:

  • Bad / douche : 50mm
  • Toilet: 90mm
  • Lavabo: 40mm of 50mm
  • Handenwassertje: 32mm
  • Wasmachine: 40mm
  • Afwasmachine: 40mm
  • Lekafvoer condensatieketel: 32mm

In de badkamer, de berging en de keuken hou je ook best rekening met de plaats waar de afvoer moet komen. Er zijn een aantal standaard richtlijnen, maar bekijk altijd de technische fiche van de toestellen.

Hoeken

Bij de afvoer van het toilet werk je best niet met bochten van 90 graden, maar gebruik je 2 bochten van 45 na elkaar. Dit is een algemeen principe, door 2 stompe bochten te nemen ga je het water beter begeleiden. Afvoer van het toilet gaat ook best niet supersteil naar beneden, want dan gaat het water sneller dan de afval die het moet vervoeren.

Terugslagklep

De laatste leiding voor je naar de rioleringsbuizen gaat voorzie je van een terugslagklep, zodat het water van de riool niet in je leidingen kan komen. Een terugslagklep moet je wel toegankelijk laten voor toezicht.

Radiators

De radiators hebben ook 2 collectoren, eentje voor het warm water dat van de ketel komt en eentje voor het afgekoelde retourwater dat terugkomt uit de chauffages.

Verschil één en twee pijpsysteem

Een verwarming, chauffage of radiator wordt tegenwoordig rechtstreeks op de collector aangesloten. Dit noemt met het 2-pijpsysteem. In het oude eenpijpsysteem werden radiators in serie met elkaar verbonden. Het warm water dat in de ketel vertrok gaat dan eerst naar de eerste radiator, van daar naar de tweede radiator en zo voort tot de laatste radiator en dan terug naar de ketel. Het grote nadeel van een eenpijpsysteem is dat de laatste radiator altijd veel minder vermogen heeft omdat er veel warmteverliezen zijn vooraleer het warm water de radiator bereikt. Daarom wordt er tegenwoordig altijd met een tweepijpsysteem gewerkt.

Berekening vermogen

De radiators in de woning hebben een bepaald vermogen die je kan vinden op de technische fiche. Het vermogen dat je nodig hebt is afhankelijk van de temperatuur die je normaal hanteert in de kamer en of de kamer geisoleerd is of niet. Voor een badkamer is de referentietemperatuur bijvoorbeeld 24 graden, terwijl dat voor een woonkamer 22 graden is en voor een slaapkamer 18 (je slaapt dieper bij iets frissere temperaturen). Online vind je verschillende tools om het vermogen van de verwarming te berekenen. Je telt gewoon het vermogen van de radiators op zodat je voor de kubieke meter ruimte aan voldoende vermogen komt. Als je de verwarmingen overdimensioneert verbetert dit soms ook nog het rendement van de ketel.

Aansluiting

Kijk altijd goed uit hoe je de aansluiting moet doen op je radiator. Blauw rechts, rood links kan opgaan voor 90 procent van de je radiators, maar soms als een radiator bijvoorbeeld een aansluiting heeft aan de andere kant (links of rechts), dan moet je de kleuren omwisselen. Kijk dus altijd goed naar de voorschriften. Bij een badkamer handdoekradiator moet je ook altijd goed uitkijken waar je warm en koud aansluit. In een badkamerradiator zit vaak een stijgleiding in een van de twee kanten en afhankelijk hoe je die aansluit moet je die stijgleiding van kant versteken of niet.