Muren heropbouwen

Na het afbreken kan je beginnen aan de heropbouw van de muren. Er zijn verschillende manieren om een muur op te bouwen:

Schuine scheur in een buitengevel
Gyproc wand

Met Gyproc platen of gipsplaten kan je eenvoudig een wand maken. Het voordeel is dat de opbouw makkelijk is, de platen zijn mooi recht en je hebt geen vuil werk. Je moet dus niet klooien met cement of lijm.

Het nadeel is dat de muur hol is, geen draagkracht heeft, minder stevig is en je er achteraf moeilijker zware dingen aan kan ophangen zoals kasten.

De holte kan ook aanzien worden als een voordeel aangezien je de wand kan opvullen met isolatie. Zo krijg je een thermische afscheiding. Je kan ook werken met geluidswerende platen en isolatieband om een geluidsbarrière te creëren.

Een wand in gipsplaten kan op metalstuds bevestigd worden of op een houten roostering. Om de wand steviger te maken is het aan te raden om eerst houten beplating te voorzien.

Gyproc wanden zijn ideaal om een afscheidingswand te maken, bijvoorbeeld om kinderkamers te creëren of om op de zolder een indeling te voorzien. Als je eerst nog houten platen voorziet, kan je hier achteraf alles aan bevestigen, bijvoorbeeld een keuken.

Schuine scheur in een buitengevel
Ytong blokken

Een wand uit Ytong blokken of cellenbetonblokken is super eenvoudig op te bouwen. Het voordeel is dat de Ytong blokken zeer licht zijn om mee te bouwen, maar toch een zeer grote druksterkte hebben. Ze kunnen met andere woorden veel dragen. Er worden zelfs huizen gebouwd met Ytong blokken.

De blokken hebben ook zeer goede isolerende eigenschappen en zijn in verschillende diktes en vormen verkrijgbaar. Ze zijn super eenvoudig om op maat te zagen. Je kan ze plaatsen met lijm, maar nog eenvoudiger is om ze te plaatsen met bouwschuim.

Ytong blokken zijn super handig als je bijvoorbeeld een extra muurtje wil optrekken in de badkamer om de wc te verbergen, of om een muurtje te bouwen voor de douche.

Op een wip en een gauw heb je een dikke muur opgebouwd. Een Ytong wand is wel iets lastiger om te verankeren dan een gyproc wand. De eerste laag moet ook perfect waterpas staan.

Schuine scheur in een buitengevel
Snelbouwsteen

Je kan ook kiezen voor een traditionele muur opgemetst (of gelijmd) met snelbouwsteen.

Het voordeel is dat dit een stevige muur vormt die achteraf veel gewicht kan dragen (bijvoorbeeld een keuken) of kan dienen als dragende constructie. Snelbouwstenen zijn over het algemeen ook goedkoop.

Het nadeel is dat het eerder ruw werk is, snelbouwstenen wegen veel en cement afmaken is vuil werk. Het vergt ook een zekere vaardigheid om een gemetste muur op te bouwen en te zorgen dat die mooi loodrecht staat.

Je hebt tegenwoordig verschillende soorten, bijvoorbeeld snelbouwstenen die meer thermisch isolerend zijn of systemen die speciaal zijn ontwikkeld om te kunnen bouwen met verlijming zodat je geen cement meer moet afmaken en veel sneller voortgang kan maken.

Een wand uit gyproc opbouwen

Een gyproc wandje opbouwen is heel gemakkelijk en gaat alsvolgt:

  1. Je maakt de omkadering in u-vormige metal-studs (MSH) of houten balken. Metal-studs zijn zeer eenvoudig te bevestigen als je plafond uit houten balken bestaat en je vloer uit bvb. OSB beplating. Je zet eerst deze kader helemaal loodrecht met de waterpas.
  2. Daarna knip je de verticale MSV profielen op maat en schuif je die gewoon tussen de U-profielen.
  3. Indien nodig nog even isolatie aanbrengen.
  4. De gipsplaten vastvijzen tegen de metalstuds of het houten rooster.

Afhankelijk van eventuele extra vereisten zoals thermische isolatie, brandveiligheid, waterbestendigheid, geluidsdichtheid, e.a. kan je hier dan keuzes gaan maken, bijvoorbeeld andere beplating, dubbele beplating, akoestische band, etc.

Instructies voor het opbouwen van een Gyproc wand

Er bestaan veel bronnen die uitleggen hoe je een gyproc wand kan opbouwen:

  • Het super informatieve Gyproc Doe Boek. Je kan hier ook een fysieke kopie van bestellen of op veel bouwbeurzen wordt dit boek ook uitgedeeld. Het beschrijft in detail alle manieren om gyproc wanden te plaatsen, de types beplating, de manier van afwerken, enz. Alles staat beschreven in stapjes en met tekeningen. Het is super handig als je dit boekje in aanslag hebt tijdens je verbouwing.
  • Bij Gyproc kan je ook een kort training gaan volgen van een dag waar je de kneepjes van het vak leert. Die cursussen zijn spotgoedkoop en je leert er veel dingen die je tijdens het verbouwen veel tijdswinst gaan opleveren. Die mensen zien ook snel wat jouw pitfalls zijn en je krijgt persoonlijk advies over dingen die je anders nooit zou weten over jezelf.

Voor een efficiënte en goede plaatsing raden wij aan om onze gyproc plaatsing tips te volgen. Uiteraard zijn er ook veel Youtube video's en materiaal

Tips die je Gyproc leven eenvoudiger gaan maken

Een gyproc wandje opbouwen is makkelijk, maar er zijn een paar dingen die zeer frustrerend kunnen zijn. Deze tips gaan zeker van pas komen om frustraties te vermijden!

  • Gebruik een fixeertang. Je kan de metal studs profielen aan elkaar schroeven met tekschroeven die zelfborend zijn, maar je moet nogal een vaste hand hebben en soms pakken ze niet meteen. Vaak moet je ver boven je hoofd gaan vijzen of ergens waar je amper aan kan. Met een speciale fixeertang moet je maar een knipje geven en de profielen zitten vast aan elkaar. Het enige nadeel is wel dat ze lastiger zijn om uit elkaar te trekken achteraf, maar als je is goed trekt komen ze los. Die tang kost soms wel 25 euro, maar als je twijfelt, dat is ze zeker waard.
  • Kniptechniek. Je kan de profielen knippen of slijpen. Met een slijpschijf rondsleuren is lastig, dus een kniptang is het makkelijkst. Het knippen kan nogal wat lastig zijn. Je moet je kniptang eigenlijk een beetje schuin houden omdat de schaarbladen in een hoek staan. Als je met je rechtse hand knipt moet je de schaar een beetje naar links kantelen.
  • Magneetstrip. Bij het rechtzetten van de profielen moet je een lange waterpas hebben. Het lastige is dat je ook een vijsmachine nodig hebt, het profiel moet vasthouden, vijsjes moet pakken, enz. Het is handig om een magneetstrip te kopen die je aan een lange waterpas hangt. Zo kan je je waterpas aan een metalstud plakken terwijl je rustig verderwerkt. De waterpas ligt ineens ook nooit meer in de weg en hij wordt ook niet plots onvindbaar.
  • Laster waterpas.De bovenkant van ramen proper rechtzetten is nogal lastig met metalstuds. Je moet die dingen omplooien, maar als je half schuin knipt en je plooit dan zit je heel snel een aantal millimeter fout. Wees daarom extra secuur bij het knippen van de profielen voor de bovenkant van de ramen en zet desnoods eerst een fijn lijntje. In de bouwhandel verkopen ze fijne stiftjes (die fijnere lijntjes zetten dan de standaard permanent markers). Om de raam proper loodrecht te zetten kan je serieus liggen sukkelen met je waterpas, zeker als je alleen bent. Het makkelijkste is om een laserwaterpas op de juiste hoogte te zetten, die schijnt een perfect horizontale lijn op je profiel, zodat je het op je gemakje op de juiste hoogte kan houden en vastvijzen.
  • Ter plaatse afsnijden. Veel mensen proberen hun plaat helemaal precies af te snijden op de juiste afmetingen vooraleer ze de plaat gaan plaatsen. Waar mogelijk kan je best de plaat eerst volledig plaatsen en dan het overstekend stuk afsnijden gelijk met het profiel. Je kan gyproc platen langs beide kanten doorsnijden. Van zodra het papier aan 1 kant is doorgesneden kan je ze breken. In het geval van ramen of deuren kan je de platen dus eerst vastvijzen en daarna gelijk afsnijden met het profiel of de houten balk. Zorg wel dat je de plaat met voldoende vijzen vastzet vooraleer je ze afbreekt. Als ze maar met 2 vijsjes vast zit bestaat de kans dat ze fout gaat breken. Het voordeel van ter plaatse afbreken is dat het altijd exact juist is. Als je profiel een tikkeltje schuin staat of bol staat, dan volgt de snijlijn perfect het profiel. Anders heb je hier en daar uitsteek en kan je beginnen schuren om het gelijk te krijgen. Of heb je een half centimetertje spleet die je moet overbruggen. Als de breuk geen perfect rechte snijlijn overlaat aan de afgewerkte kant is dit normaal niet zo erg, in de meeste gevallen gaat het over hoeken die toch nog met een hoekprofiel moeten afgewerkt worden.
  • Pythagoras voor rechte hoeken. Met kleine winkelhaakjes kan je geen muur recht zetten. Gebruik hiervoor de regel van Pythagoras. Meet op 1 muur 60cm af, meet op de andere muur 80cm af en kijk dan na dat de schuine zijde tussen die 2 punten exact 1 meter is. Als je met een winkelhaak een paar graden mist dan zit je heel schuin met je muur, zeker als je muur een aantal meter is. En dit is nefast als je toestellen als een bad of inloopdouche wil plaatsen, want die dingen worden natuurlijk recht gemaakt en daar zit geen speling op.
  • Aquabead voor buitenhoeken. Buitenhoeken worden klassiek gedaan met ijzer verstevigde papieren hoekband. Dit is nogal gevoelig, als je iets te veel afstrijkt dan gaat het papier kapot en komt het ijzer bloot te liggen, waardoor je foutjes krijgt en waardoor het ijzer dan weer kan gaan roesten. Als je met iets tegen de muur stoot dan komen er ook onherstelbare deuken in het ijzer, enz. Je platen moeten redelijk proper staan zodat de hoeklijn redelijk recht staat. Er is nu een nieuw systeem, Aquabead, dat al deze problemen niet heeft. Het is een kunststof verstevigde hoek en het is een hoekprofiel dat al voorzien is van lijm. Je moet het gewoon even bevochtigen met een plantenspuitje en de lijm wordt actief. Dan kan je het tegen de hoek plakken en je hebt altijd een kaarsrechte hoek. De profielen kan je gewoon met een schaar op maat knippen. Bij het afsmeren kan je duizend keer over de hoek gaan, die blijft intact. Je hoeken zien er uit alsof ze door een professional met jaren ervaring geplaatst zijn.

Een wand uit Ytong opbouwen

Een Ytong wand is ook eenvoudig op te bouwen:

  1. Zorg voor een loodrechte eerste laag, eventueel met een goot of een cementlaag die je perfect waterpas afsmeert, om de ondergrond voor te bereiden
  2. Plaats de eerste rij blokken, lijm de blokken met lijm of met bouwschuim. Bouwschuim is sneller en eenvoudiger, maar iets duurder.
  3. Plaats de volgende rij blokken geschranst en voorzie af en toe een muur verankering.

Je kan de Ytong blokken heel makkelijk op maat zagen met een zaag. Maar pas op, als je een gewone zaag gebruikt, ga je die heel snel bot maken. Je kan dus een oudere zaag gebruiken die je niet meer nodig hebt nadien of je kan een speciale ytong blokken zaag halen. Die heeft grotere vierkantige tanden. Maar met een gewone zaag kan je dus ook heel gemakkelijk de blokken zagen.

Ook hiervan vindt je veel informatie en video's:

Een wand zelf opmetsen

Wil je toch een wand opmetsen uit klassieke snelbouwsteen, dan kan dit uiteraard ook. Je kan dan kiezen uit klassieke steen en cement of een systeem waarbij de stenen op elkaar gelijmd gaan worden. Qua stevigheid is een chemische verbinding met lijm altijd veel sterker dan de materialen zelf. De kostprijs voor een systeem met lijm ligt soms wel hoger. Als je voor speciale systemen kiest informeer je dan goed en vergelijk de prijzen.

Bij klassieke steen en mortel ligt de uitdaging voornamelijk in het opstellen van de metselprofielen, het juist aanbrengen van de metselspecie, het uitlijnen ten opzichte van het metselkoord. Ook het afkappen of slijpen van de stenen is lastiger dan bij een systeem met Gyproc of cellenbeton.

Ook hiervan vindt je veel informatie en video's: