Skip links

8 gyproc plaatsing tips voor een sneller en beter resultaat

Iedereen gaat tegenwoordig aan de slag met gipsplaten. Het lijkt allemaal heel eenvoudig, maar toch zitten mensen vaak te knoeien. Ineens lijkt het dan allemaal heel complex en moeilijk. Na jarenlang gyproc plaatsen en met tips van professionals komen we tot een lijstje dat jou verbouwing als een speer vooruit zal doen gaan. Veel van deze gyproc plaatsing tips vind je ook in onze gids voor wanden, maar hier gaan we er net even verder op in.

Tip 1: De juiste kniptechniek, een beetje kantelen

Metal studs afkorten kan ofwel met een speciale kniptang, ofwel met een slijpschijfje. Zo’n speciale blikschaar hang je makkelijk aan je broek. Alleen hebben veel mensen problemen met het doorknippen van de profielen. De truc is om de blikschaar een klein beetje in een hoek te houden, zodat het schaarblad mooi recht op het metaal uitkomt. Als je rechtshandig bent moet je de schaar normaal 30 graden naar links kantelen. Dan gaat het er door als boter. Knip 1 kant, draai je profiel en knip dan de andere kant. Plooi dan het profiel en knip op de plooi. Zorg dat je geen knipnaden achterlaat, want die zijn enorm scherp.

Tip 2: Gebruik een fixeertang

Als je metalstuds aan elkaar moet bevestigen kan je werken met tekschroeven of met een fixeertang. Tekschroeven zijn niet altijd makkelijk aan te brengen, zeker niet moeilijke hoeken of op groote hoogte zoals bij een Gyproc plafond. Het is ook niet altijd nodig om met een tekschroef te werken. Er bestaan speciale fixeertangen waarmee je de metalstuds gewoon aan elkaar kan fixeren. Heel handig en je hebt geen boormachine nodig.

Tip 3: Kleef magneetstrips aan je waterpas

Tijdens het werken met metalstuds heb je heel vaak je waterpas nodig om de profielen uit te lijnen. Je gebruikt dan best een lang model. Vaak belandt die waterpas echter in alle hoeken van de kamer en ligt hij nooit binnen handbereik als je hem nodig hebt. Een simpele truuc is om een magneetstrip aan je waterpas te plakken, zodat je hem aan een metalstud kan hangen. Op die manier heb je je handen vrij voor andere zaken en vind je de waterpas altijd meteen terug. De meeste waterpassen zijn van metaal, zodat de magneetstrip uit zichzelf blijft plakken. Super handig!

Tip 4: Laser waterpas

Als je gaat werken aan ramen of deuren, dan is het niet altijd eenvoudig om de horizontale stukken op de juiste hoogte te zetten. Je moet de profielen immers zo uitlijnen dat de gipsplaat mooi uitkomt op de boven- en onderkant van de raam. Een afgeknipt profiel is nooit op de millimeter juist en bovendien sta je dan nog eens op een ladder. Het eenvoudigste is dan om te werken met een laser waterpas. Die zet je perfect op de juiste hoogte, bijvoorbeeld de exacte bovenkant van het raam. Daarna kan je het gyproc profiel perfect op de juiste hoogte plaatsen aan de hand van de rode lijn van de laser.

Ook voor een Gyproc plafond is een laser waterpas een fantastisch hulpmiddel. Je kan dan de hoogte van je verlaagd plafond afzetten zonder dat je moet werken met een darmpas of met een gewone waterpas. Je moet dan immers grote afstanden overbruggen.

met een laserwater pas en eventueel een statief kan je de perfecte uitlijning maken voor de dagkanten van de ramen en deuren

Voor ramen en deuren moet je een beetje precieser te werk gaan. Knip de profielen mooi recht af en ga proper te werk. Werk met een zeer fijn stiftje om de aanduiding te maken op de profielen.

Tip 5: ter plaatse afsnijden

Een van de veel voorkomende fouten bij het plaatsen van gipsplaten is de neiging van mensen om alles exact te willen afmeten. Bij het plaatsen van deuren of ramen kan je best een volledige plaat over het deurgat of het raamgat plaatsen.Zet de plaat vast met voldoende vijzen. Voel met je hand achter de plaat waar de metalstud zich bevindt en zet de plaat goed vast aan boven-, onder- en zijkant. Vervolgens zaag je horizontaal de boven- en onderkant van de raamopening weg met een speciale gyproc zaag. Als dat gebeurd is kan je met een breekmes langs achter het papier van de plaat mooi doorsnijden naast de metalstud. Breek daarna de gyproc naar voren zodat hij afbreekt en snij daarna het laatste papier door met je breekmes aan de voorkant. Als de breuk niet mooi recht is kan je er nog eens met de Gyproc handrasp over gaan.

Op die manier ben je altijd 100% zeker dat de gisplaten mooi aansluiten aan de raamkozijnen. Je moet niets meten en je kan nooit fout snijden, dus je gaat zowel sneller als juister!

Tip 6: Pythagoras voor recht hoeken

Als je wanden maakt met gipsplaten gaat het over grote lengtes en maten. Je kan dan nooit een rechte hoek gaan afmeten met een kleine winkelhaak uit je gereedschapskoffer. Je kan hiervoor gewoon de regel van Pythagoras gebruiken. Voor de mensen die nog trauma’s hebben van wiskunde op school, geen probleem, het is in dit geval letterlijk heel eenvoudig:

Meet op 1 muur 60cm af, meet op de andere muur 80cm af en controleer dat de schuine zijde tussen die 2 punten exact 1 meter is

De regel van pythagoras voor wanden

Met een gewone winkelhaak zit je veel te snel een paar graden fout en dat is nefast op zo’n grote afstanden. Met deze methode ga je dan ook voorkomen dat je kleine bollingen in de platen of lokale afwijkingen in de hoek gaat uitvergroten naar de rest van de kamer.

Deze techniek is uiteraard algemeen bruikbaar, ook voor andere wanden. Stel dat je een badkamer maakt, dan gaat je bad en je douchebak perfect 90 graden zijn. Als de muren dan 87 graden zijn, dan wordt dit heel lastig om aan te werken.

Als je lange muren hebt kan je beter nog een schaal groter gaan. Je meet dan 3 meter op 1 wand, 4 meter op de andere wand en de schuine zijde moet exact 5 meter zijn. Is de schuine zijde meer dan 5 meter, dan heb je een stompe hoek. Wanneer de schuine zijde korter is heb je een scherpe hoek.

Tip 7: Gebruik Aquabead voor buitenhoeken

Als je 1 tip onthoudt uit dit lijstje, laat het dan deze zijn. De klassieke manier om buitenhoeken te verbinden met metalen hoekprofielen is niet alleen tijdrovend, maar ook niet eenvoudig. Bovendien is het zeer lastig te herstellen als er achteraf een deuk in komt.

Je kan ook buitenhoeken pakken op rol, deze zijn dan met kunststof verstevigd. Deze buitenhoeken hebben papieren voegband om te verwerken. Ze werken al een stuk leuker, maar als je te vaak met je plamuurmes over het geheel gaat om je hoeken proper af te strijken, dan komt het papier wel eens los. Vooral voor een doe het zelver is dit lastig, want die moet al eens wat vaker over hetzelfde stukje gaan om tot een goed resultaat te komen.

Dat is allemaal verleden tijd nu met een fantastische uitvinding: de Aquabead. Het is een hoekprofiel dat met kunststof verstevigd is. Bovendien is het al voorzien van lijm, zodat je het heel makkelijk op de gisplaten kunt kleven. De Aquabead op lengte maken is eenvoudig, je kan het profiel afknippen met een gewone schaar. Het enige dat je dan nog moet doen is het profiel even besproeien met een plantenspuit. De lijm wordt dan actief. Vervolgens kan je het profiel op de hoek plakken en zo heb je altijd een kaarsrechte hoek. Als je gaat voegen kan je met je plamuurmes honderden keren over het profiel gaan, dit blijft gewoon intact. De hoeken zijn na afwerking echt kaarsrecht.

Tip 8: maak geen veelvoorkomende fouten

We zeiden het al in het begin, het lijkt allemaal heel eenvoudig, maar toch worden er veel fouten gemaakt. Wij maakten een compilatie van 14 vaak voorkomende fouten bij het plaatsen en afwerken van gipsplaten. Zorg dat je deze zeker vermijdt!

Veel succes met het klussen!

Plaats een reactie