Veel mensen zijn op zoek naar een tijdelijke verblijfplaats tijdens hun renovatie werken. Vaak gaan mensen even wonen in een stacaravan of een tijdelijke chalet die wordt neergepoot op de bouwgrond.
Of dat ook mag hangt af van de gemeente waar je woont. Best informeer je jezelf dus eerst bij de gemeente en vraag je naar de stedenbouwkundige voorschriften die daar van toepassing zijn. Soms moet er voor een tijdelijke chalet of stacaravan een bouwaanvraag ingediend worden. Dit kan je dan soms samen indienen met het dossier van je bouwaanvraag. Andere gemeentes staan een tijdelijke chalet of caravan oogluikend toe, maar kunnen niet anders dan je er uit zetten wanneer de buren komen klagen. In zo’n geval kan je dus maar beter eerst even controleren bij de buren of ze er een probleem mee hebben. Je moet er ook op rekenen dat de wijkagent langskomt om te controleren of je er echt woont voor je domicilie. Je bent dus best in orde met zo’n zaken, het risico is anders te groot.
Waar vind je een chalet of stacaravan?
Een chalet kan je vaak online vinden. Je hebt kant-en-klare containers die je kan huren. Vaak ook worden chalets afgebroken, die bijvoorbeeld gediend hebben als huizen voor studenten. Soms zijn er ook vakantieparken waar huisjes worden afgebroken en kan je daar een oud huisje op de kop tikken. Reken wel op een serieuze kost voor het vervoer van zo’n chalet. Je kan ook altijd horen bij medeverbouwers die hun chalet wegdoen. Stacaravans kan je op verschillende plaatsen huren of kopen en heb je in alle maten, maar zijn vaak wel iets minder comfortabel dan een kleine chalet.
Mag je wonen in een garage tijdens de renovatie?
Ook dit mag in principe niet, omdat dit zogezegd niet de functie is van een garage zoals ze op de plannen genoteerd staat. Maar vele gemeentes staan het oogluikend toe indien er geen klachten komen van de buren. Net zoals in een chalet of een stacaravan zal je in een garage wel de nodige nutsvoorzieningen moeten treffen, zodat je water, elektriciteit en eventueel gas hebt.
Wat doe je voor de nutsvoorzieningen?
Voor het water kan je proberen een voorlopige aansluiting te laten voorzien. Heb je een garage waarin deze moet komen dan zit je meteen goed. Als je een stacaravan of een andere oplossing hebt, dan kan je een put opmetsen en hier de voorlopige aansluiting laten doen. Die leidingen trek je dan achteraf verder door naar de woning. Een andere optie voor water is een waterput. Hier kan je proper water uit ophalen
Voor de elektriciteit kan je afnemen van de tijdelijke werf aansluiting. Als je ook gas wil gebruiken, dan kan je dit bestellen en een tank huren. Men komt dan een tank leveren. De aansluitingen op je toestellen laat je dan doen door een professional zodat die een pijpleiding attest kan invullen en alles conform de normen is aangesloten. Indien je dit niet doet, dan kan dit problemen opleveren met de brandverzekering wanneer er iets zou gebeuren. Stel dat je voor een jaar gas afneemt, dan betaal je eenmalig een installatiekost van de tank en op het einde een kost voor het verwijderen (2 maal ~200 euro) , je betaalt ook nog een jaarlijkse huurkost van een tank (~100 euro) en dan uiteraard de gas die je verbruikt.
Voor het toilet zijn er verschillende opties. Je kan bijvoorbeeld op zoek naar een chemische camping toilet. Je kan ook een diepe put maken en die goed afdekken, maar dit is niet in alle gevallen toepasbaar. Als die put vol is moet je ook een manier vinden om hem te laten leegmaken. Als je bovendien een relatie hebt kunnen dergelijke zaken een serieuze beproeving zijn!