Kosten, tijd en afhankelijkheden


De meeste mensen onderschatten de kosten en de tijd die er bij een renovatie project komt kijken. Renoveren is vaak goedkoper, maar dat wil niet zeggen dat het helemaal niets kost. Als mensen een huis laten renoveren met een aannemer en ze schuiven daar 150 000 euro voor opzij (en nee, dat is geen overdreven budget), dan is het niet realistisch om te denken dat jij dat op jezelf met 15 000 euro gaat wegvegen.

De grote kosten zijn meestal duidelijk, de kost van de condensatieketel bijvoorbeeld. Maar er zijn ook de kleine kosten, de honderden vijzen, het gereedschap dat je gaat aankopen, leverkosten, kosten voor onvoorziene omstandigheden, etc.

Daarom is het belangrijk om een goed overzicht te maken van de geraamde kosten. Bedenk ook dat je nog gordijnen moet hangen en je wil je huis waarschijnlijk ook wat inrichten als het ooit eens bewoonbaar is.

Vaak gaan mensen renoveren omdat ze de prijs van een nieuwbouw niet kunnen betalen. Hou rekening bij je renovatie dat je dus altijd afweegt of het sop de kolen waard is.

Tijd

Soms hoor je mensen in de lente zeggen dat hun renovatie klaar moet zijn tegen het nieuwe schooljaar. Hou er rekening mee dat doorloptijden zeer lang kunnen zijn, zeker als je renoveert buiten je normale werkuren. Het is geen uitzondering dat mensen er 5 jaar over doen om een grondige renovatie te doen. En dat wil niet zeggen dat ze niet hard gewerkt hebben, er komt nu eenmaal veel bij kijken.

Als je echt grondig gaat renoveren ga je er niet komen met 2 weekjes verlof. Je gaat ook weekends en verlofdagen moeten opofferen om aan je verbouwing te werken. Als je dit niet ziet zitten, begin er dan zeker niet aan. Maar wees gerust, als je verbouwing klaar is zijn de mensen die elk weekend terrasjes zijn gaan doen jaloers op je vooruitgang en kan jij fier op je terras een glaasje heffen.

Er zijn verschillende manieren om je tijd in te delen. Een goede manier is om 1 vaste werkdag te nemen, bijvoorbeeld zaterdag. Je communiceert met heel je omgeving dat je op zaterdag werkt - no matter what. Zo leg je je tempo vast, maar niet je einddatum. Een einddatum vastleggen en die proberen halen werkt in de meeste gevallen contra-productief en levert enkel stress en burn-outs op.

Die ene regel moet dan ook heilig zijn. Elke zaterdag, ook al is het een verjaardag of heb je echt geen zin. Het meest efficiente is dat je in de week al je materiaal haalt en klaarlegt. Zorg ook dat je al op voorhand goed weet wat je die dag gaat doen. Probeer afgewerkte gehelen te definieren, bijvoorbeeld "het plafond van de badkamer". Als je op de bouw toe komt en je moet nog beginnen nadenken over hoe je iets gaat aanpakken dan tikt de tijd en de motivatie weg en als er mensen zijn om je te helpen kan dit snel tot stress en spanningen leiden.

Afhankelijkheden

Jammer genoeg zijn er in de bouw soms dingen waar je rekening mee moet houden. Op tv-programma's maken ze soms een kamer op 2 dagen, maar da's technisch gezien gewoon onmogelijk. Je moet rekening houden met de droogtijd van je egalise, knauf, etc. Sommige dingen kunnen ook pas gedaan worden als andere dingen gedaan zijn. Je kan niet eerst chappen en daarna de waterleidingen leggen.

Een van de belangrijkste dingen bij het renoveren is om goed vooruit te denken. Ga je een glazen deur zetten met een vloerveer? Zorg dan dat er geen leidingen in dat stuk van de grond liggen. Hoe gaan je deuren open gaan? Het gebeurt in een bouw jammer genoeg heel vaak dat er toch nog een bezette muur moet opengeslepen worden.

Zeker bij een verbouwing, waarin je met een bestaand huis te maken hebt, moet je je wat laten leiden door de structuur en de opbouw van het huis. Heeft het houten verdiepingen, dan kan je daar je leidingen in wegwerken. Zit de rioolbuis achteraan, dan zal het meest eenvoudige zijn om je toilet daar ergens onder te brengen. Je moet proberen 'luisteren' naar het huis en zien wat het meest geschikt en efficiente is. Dat is het voordeel aan zelf verbouwen, je kan je plannen helemaal afstemmen op het huis of appartement waarin je werkt.

Optimaliseren

Je hebt maar 3 vrijheidsgraden om te optimaliseren: werkuren, features en kwaliteit. Als het allemaal lang begint de duren, heb je dus maar 3 opties. Je kan er voor zorgen dat je meer tijd op je verbouwing gaat spenderen (of met meer mensen). Je kan een aantal fancy features schrappen van de lijst en het eenvoudig houden (of dingen laten doen, maar dan kost het vaak een hap uit je budget). Of je kan er voor kiezen om een lagere graad van afwerking te hebben.

Als je meer gaat werken moet je zien dat je jezelf niet gaat overwerken of demotiveren. Als je vrienden uitnodigt om te komen helpen, moet je ook tijd investeren om hen te begeleiden en te informeren.

Veel doe-het-zelvers zijn perfectionistisch. Alles moet zo perfect mogelijk zijn. Dat is een mooie eigenschap, zolang het het totaalproject niet in gevaar brengt. Veel verbouwers leren in de loop van de tijd dat het belangrijker is dat iets 'af' is, dan dat het perfect is. Een kleine imperfectie lijkt heel groot als je er met je neus bovenop zit, maar eens je de woning betrekt ben je met andere zaken bezig en zie je die zaken niet. Andere mensen zijn dan weer veel te kort door de bocht en zeggen 'klinkt het niet dan botst het wel'. Probeer een goed evenwicht te vinden tussen de kwaliteit en de tijd die het je mag kosten.

Sommige zaken moeten ook niet altijd 100% perfect zijn. Als je weet wat voor zaken er soms teruggevonden worden in de muren van sommige huizen. Probeer perfectionistisch te zijn daar waar het nodig is. Als je de gyproc toesmeert, dan is het belangrijk dat het proper gebeurt. Als je snelbeton uitstort voor een tuinpaal, dan moet je put misschien geen perfect mathematische cilinder zijn.

Fancy ideetjes kunnen soms een meerwaarde zijn voor een renovatie, maar tegelijkertijd ook heel veel tijd wegsnoepen. Indirecte verlichting is heel knap, maar als je daarvoor een volledig nieuwe valse plafond moet steken, dan moet je jezelf afvragen of die maand doorlooptijd die je kwijt bent met 4 zaterdagen vals plafond het echt waard is. Een gouden tip is om enkel fancy te zijn waar het huis zich er toe leent, bij de samenloop van 2 plafonds op verschillende hoogtes bijvoorbeeld. Voor de rest hanteer je een goede standaard om het vooruit te laten gaan.