Skip links

Gyproc plafond

Een Gyproc plafond plaatsen kan je perfect zelf doen. Er zijn een aantal verschillende systemen die je kan toepassen. Er is een oplossing voor elke situatie. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn kan het soms verwarrend worden hoe je nu een Gyproc plafond moet aanbrengen.

Wij nemen je stap voor stap door al de methodes.

Algemeen stappenplan

Een Gyproc plafond plaatsen gebeurt in 5 stappen:

  1. plaats de wandprofielen rondom het plafond
  2. bevestig plafondhangers aan de ophangpunten
  3. monteer de plafondprofielen op de ophanging
  4. hang de 4xABA-platen haaks op de onderstructuur
  5. werk de voegen af met papieren voegband

Afhankelijk van het gekozen systeem en je situatie thuis zullen deze stappen lichtjes verschillen. Het resultaat is altijd een enorm strak en zeer mooi plafond.

Gevoegde gyproc plafond
Plafond afgewerkt met 4XABA Gyproc platen. Het plafond geeft een zeer strak resultaat na afwerking en schilderen.
Links is een opening gelaten in het plafond boven het raam om de raamdecoratie uit het plafond te laten komen, voorzien van indirecte verlichting.

Verschillende Gyproc plafondsystemen

Er zijn 6 verschillende systemen om een (verlaagd) plafond te hangen met Gyproc platen. Welke systemen je kan kiezen hangt grotendeels af van de structuur waarop je moet werken.

  • Vrij hangend plafond met Metal Studs
    Dit type plafond is niet verbonden met het bestaande plafond. Je plaatst eerst profielen aan de wanden, waartussen de Metal Studs komen. De hoogte kan je dan zelf kiezen. Dit type constructie is wel beperkt in overspanning. Het is dan ook perfect voor kleine ruimtes zoals een gang of een hal. Een gyproc plafond met Metal Studs is ook gunstig voor geluidsisolatie, omdat je nieuwe plafond nergens in contact komt met het oude plafond. Tenslotte is een opbouw met Metal Studs ook handig in situaties waar de bovenconstructie niet mooi waterpas is of waar het moeilijk is om een nieuw plafond te bevestigen.
  • Op houten latten
    Als je al een sterke onderstructuur hebt, kan je houten latten bevestigen en de gipsplaten daar tegen bevestigen. Op deze manier verlaag je het plafond dus niet, maar ga je het wel een zeer strakke afwerking geven. Hier is het wel belangrijk dat het bestaande plafond zeer stevig is. Oude plafondbekleding met houten latten zijn vaak met nietjes of clips bevestigd en kunnen het gewicht van de gipsplaten dan niet dragen.
  • Met veerregels
    Wanneer je een sterke onderstructuur hebt en je wil geluidsisolatie, dan kan je werken met Gyproc veerregels. Op deze manier verlaag je ook het plafond bijna niet.
  • Plagyp S onder houten balken
    Met het Plagyp S systeem van Gyproc maak je een regelsysteem. Er bestaan verschillende plafondhangers om de profielen aan vast te maken. Onder houten balken gebruik je bijvoorbeeld een PH60/200 plafondanker.
  • Plagyp S onder een andere structuur (bvb. beton)
    Ook hier maak je een regelsysteem, maar je gebruikt andere plafondhangers dan bij de houten balken, zoals verbindingsruiters of universele plafondhangers.
  • Plagyp D onder een betonnen draagstructuur
    In het Plagyp D systeem maak je een dubbel regelwerk, waardoor je minder bevestigingspunten hebt. Daardoor kan je in het geval van beton sneller voortgang maken. Met het Plagyp D systeem heb je ook meer keuze over de hoogte van je nieuwe plafond.

Overzicht per draagconstructie

Niet elk systeem is bruikbaar in elke situatie. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw persoonlijke voorkeur kiest u het beste ophangsysteem.

PlafondsysteemVerlaging van het plafond
(zonder dikte van de plaat)
Houten balkenBetonSchuin dak
Vrij hangend met Metal Studsafhankelijk van profiel: 5cm (MSV50) tot 15cm (MSV150)IdeaalIdeaalIdeaal
PlaGyp S met PH60/200 plafond hanger voor houten balken3cm tot 17cmIdeaalMogelijk
PlaGyp S met Universele hanger PU60/1253,5 tot 12,5cmMogelijkMogelijkIdeaal
PlaGyp S met verbindingsruiter PD60/605,4 cmmogelijkIdeaalmoeilijk
PlaGyp D met verbindingsruiter PD60/60 en klem PV60/120van 17,5cm to 32,5cmmogelijkIdeaal
Veerregels2cmmogelijkmogelijk
Op houten lattendikte van de lattenmogelijkmogelijkmogelijk

Schuin dak afwerken met Gyproc

Onder een schuin dak zijn er verschillende systemen die je kan toepassen. Dit is afhankelijk van de structuur van het dak. Heb je een dak met gordingen, dan kan je Metal Studs plaatsen tussen de gordingen. Dit is een zeer makkelijke manier van werken waarbij je eventueel nog een stuk van de gording zichtbaar kan laten om een romantisch effect te krijgen. Let er wel op dat er extra gewicht aan de gordingen komt te hangen.

In een renovatie heb je vaak gordingen die al wat zijn gaan doorzakken en kruip gaan vertonen. In dat geval is het lastiger om een goede structuur aan te brengen met Metal Studs.

Indirecte verlichting

Als je een plafond maakt met behulp van een Plagyp-systeem of aan de hand van Metal Studs, dan kan je redelijk eenvoudig uitsparingen voorzien in het plafond. Hier kan je dan bijvoorbeeld raamdecoratie in plaatsen, zodat de ophanging van de raamdecoratie niet zichtbaar is. Je kan hier ook perfect indirecte verlichting in plaatsen. Een verlaagd plafond met metalen profielen is ideaal om elektrische kabels weg te werken voor de verlichting.

Gyproc plafond met uitsparing voor indirecte verlichting en gordijnen
Aan de ramen zijn uitsparingen voorzien in het plafond waar de gordijnen zijn geplaatst en indirecte verlichting werd voorzien. In een verlaagd plafond kan je makkelijk met de elektriciteitsdraden tot aan het lichtpunt.

Gyproc plafond met Metal Studs

In dit systeem bouw je met MSV en MSH profielen een regelwerk dat los hangt van het bestaande plafond.

Gyproc plafond met metal studs

Zet de hoogte uit

Zet eerst de hoogte uit op de muur waar je denkt dat het plafond moet komen. Veel voorkomende hoogtes voor plafonds zijn 2m60 (gelijkvloers) of 2m50 (boven). Hoger of lager kan natuurlijk ook, afhankelijk van je situatie. Meet altijd van op de vloer. Let op want het bestaande plafond hangt – zeker bij een renovatie – niet altijd helemaal waterpas. Hou er rekening mee dat de hoogte van de plaat (12,5mm) er nog bijkomt.

Het makkelijkste is om een goede laser waterpas te gebruiken om de hoogte overal correct uit te zetten. Je kan ook een pasdarm gebruiken. Dat is een lange darm van 10 tot 20 meter lang. In de doe het zelf zaken verkoopt men zo’n darmen gevuld met gel. Je houdt dan één uiteinde vast op de juiste hoogte en dan kan je met de andere kant van de darm dezelfde hoogte uitzetten verder op de muur. Het is echt zeer belangrijk dat je

Bevestig de wandprofielen

Op de lange muren plaats je de MSH profielen, bijvoorbeeld MSH50. De profielen bevestig je om de 60 cm aan de muur. Op een houten muur kan je makkelijk schroeven, op een stenen muur doe je het met spijkerpluggen of pluggen en schroeven. Wil je geluidsisolatie voorzien, plaats dan eerst een isolatieband tussen de muur en het profiel. Dit zal de trillingen absorberen die de muur doorgeeft op het plafond.

MSV50 vs MSH50

De naamgeving MSV en MSH kan verwarrend zijn bij het plaatsen van een Gyproc plafond. Normaal worden deze profielen gebruikt om een wand te plaatsen. In het geval van een wand worden de MSH profielen op de vloer en het plafond geplaatst en zijn zij dus horizontaal (H). De stijlen zijn dan verticaal, vandaar de V. Uiteraard lopen alle profielen horizontaal in een plafond, maar het is dus het MSH profiel dat aan de wand komt en het MSV profiel dat de overspanning maakt.

Zorg dat je de juiste breedte van profiel gebruikt voor de overspanning. Een MSH50 profiel is 5cm breed en hier past een MSV50 profiel in. Zo’n profiel kan een overspanning dragen van maximum 2m30 indien de profielen 40 centimeter uit elkaar staan. We werken ons voorbeeld verder uit met MSH50-profielen.

Vervolledig het kader

Op de uiteinden bevestig je nu MSV50-profielen tussen de twee kortste muren om het kader compleet te maken. Deze profielen zet je vast om de 125cm aan de muur. Vaak zien we dat mensen dit vergeten of denken dat dit niet nodig is. De overspanning kan immers opgevangen worden door de MSV profielen. Om een stevig en star geheel te bekomen dat niet kan trillen aan de wanden is het toch aangeraden deze profielen te bevestigen en de voorschriften te volgen.

Dwarsprofielen aanbrengen

Breng nu de tussenliggende MSV50-profielen aan en schuif ze in de MSH50-profielen. Schuif ze voorlopig los op de juiste hart-op-hart afstand. Wanneer je achteraf de platen gaat vast vijzen op de profielen, zet ze dan eerst vast. Je kan de MSV50 profielen fixeren aan de MSH50 profielen door middel van tekschroeven. Eventueel kan je ook gebruik maken van een fixeertang.

Tip: door het fixeren even uit te stellen kan je ze nog lichtjes verschuiven wanneer je de platen hangt. Heb je bijvoorbeeld ronde gaten voor inbouwspots, dan kan je eventueel een dwarsprofiel een beetje verschuiven, zodat het niet net op een gat valt voor je spots. Zorg wel dat je de constructie niet verzwakt. Als je een MSV50 profiel moet opschuiven, dan zet je best een extra profiel bij.

Isolatie aanbrengen

Als je wil isoleren, leg je gewoon isolatiemateriaal bovenop het profielen frame dat je hebt gebouwd. Met MSV50 profielen kan je makkelijk isolatie platen van rotswol aanbrengen. Men heeft die in dikte 4,5cm, ideaal voor het isoleren tussen de profielen.

Rotswol isolatie platen

Indien er boven het plafond een koudere zone is, bijvoorbeeld een plat dak of een ongebruikte zolderkamer, voorzie dan ook een dampscherm. Dit dampscherm kan je makkelijk aanbrengen onder het metalen frame. Indien je geen extra plafond bevestigingen hebt moeten voorzien kan dit ook op het frame. Zorg dat het damscherm goed is aangewerkt aan de zijkanten.

Gipsplaten aanbrengen

Breng de gipsplaten aan op de dragende profielen. Normaal hang je de platen dwars op de profielen. Gebruik 4xABA platen. Deze platen zijn langs de 4 kanten afgeschuind. Als je later de naden moet voegen, dan kan je zo heel makkelijk alles dichtsmeren. 4XABA platen heb je zowel in wit (standaard) als in groen (water resistant). De witte platen van Gyproc zelf hebben het Active Air logo. Dit zijn premium platen die ook nog eens de lucht zuiveren. Ze geven een prachtig resultaat na het voegwerk.

Als de breedte van de overspanning kleiner is dan de lengte van een plaat, dan plaats je de gipsplaten in dezelfde richting als de profielen. Zorg dat je dan om de 30 centimeter een profiel zet. Op die manier zorg je er voor dat je enkel de zijkanten van de platen moet voegen en niet de kopse kanten. Je hoeft dan geen 4XABA platen te kopen (die zijn toch meteen al een heel stuk duurder dan de gewone platen).

Maximale overspanning Gyproc plafond

De maximale overspanning die je kan maken met een Metal Studs plafond is afhankelijk van de gebruikte profielen en de hart-op-hart afstand van de dwarsliggers. Bij een dwarse plaatsing van de platen op de profielen gelden volgende maximale overspanningen.

Type profiel30cm40cm50cm
MSV50 (5cm)2m552m302m15
MSV75 (7,5cm)3m453m1502m95
MSV100 (10m)3m403m903m65
MSV125 (12,5cm)4m804m504m20

De gegeven waarden gelden voor Gyproc profielen zoals vermeld in het Gyproc Doe-boek.

Plafond breder dan de maximale overspanning

Indien je plafond breder is dan de maximale overspanning, kan je dit oplossen door zelf een multiplex strook te voorzien, waartegen extra wandprofielen kunnen gevezen worden. Bevestig de multiplex strook goed aan het plafond door er een balkje aan vast te vijzen. De MSH50 profielen komen dan tegen de multiplex aan. De MSV50 profielen moeten op deze manier enkel de overspanning overbruggen tussen de muur en de multiplex plaat. Op deze manier kan je overspanningen overbruggen tot 480cm.

Gyproc plafond overbrugging met multiplex

Gyproc plafond met PlaGyp S

Het Plagyp S en Plagyp D systeem is vergelijkbaar met de opbouw van Metal Studs, maar werkt met plattere PC60/27 profielen voor de overspanning. Op verschillende plaatsen op het plafond worden ook extra ophangpunten voorzien. Ook de randprofielen PU27/48 zijn veel smaller. Ze hebben een lange kant en een kortere kant. Het lange been van het U-profiel is daarbij steeds naar boven gericht.

Gyproc plafond met PlaGyp S

Maximale afstanden voor de PlaGyp onderstructuur

Voor deze profielen gelden ook andere regels voor de overspanning. De maximale afstand tussen de plafondhangers is hier 125cm en de maximale hart op hart afstand voor de dwarsprofielen is 50cm. Indien er geen randprofielen PU27/48 worden gebruikt is de maximale afstand tussen de eerste hanger en de muur 10cm.

Ophanging onder houten balken

Als je met houten balken zit, werkt een PlaGyp PH60/200 ophanging heel makkelijk. Je vijst ze gewoon vast aan de zijkanten van de balken. Het nieuwe verlaagd plafond komt zo 3 tot 17cm lager dan de balken te zitten.

PlaGyp H60/200
PlaGyp PH60/200

Plaatsing met PH60/200 plafondhangers

De plaatsing is gelijkaardig aan Metal Stud profielen:

  1. Zet overal de juiste hoogte af met een laserwaterpas of pasdarm, gemeten van de vloer
  2. plaats de randprofielen met het lange been van het profiel langs boven
  3. span een koordje tussen de twee randprofielen om de exacte hoogte voor de plafondhangers te bepalen
  4. schroef de hangers tegen de balken op de juiste hoogte, er is een kleine uitsparing in de hanger voor het koordje, de maximale afstand is 125cm
  5. bevestig de dragende profielen PC60/27 door ze een beetje schuin te houden en tegen de bovenkant van de muurprofielen in te schuiven
  6. klik al de profielen goed in de hangers
  7. je bent klaar om de gyproc platen te bevestigen, dit gebeurt op dezelfde manier als bij een Metal Stud plafond

Waarom plaats je de gipsplaten niet rechtstreeks tegen de balken?

Door de Gyproc plafond te bevestigen op een onafhankelijke draagstructuur ontkoppel je het plafond van de bestaande constructie. Als de balken dan bewegen of doorhangen, dan heeft dit geen invloed op je Gyproc plafond. Wanneer de platen gevoegd zijn krijg je anders zeer snel barsten. Voegen van gipsplaten kunnen immers zeer slecht tegen doorbuiging. Men rekent als maximale doorbuiging 1/500ste van de overspanning. Omdat hout leeft en kruip vertoont ben je dus beter met een flexibele ophanging. De plafondhangers hebben een klein beetje speling en kunnen een beetje meegeven in de profielen.

Ophanging met veerregels

Een alternatief is een ophanging met veerregels onder de houten balken. Dit kan enkel indien de houten balken zeer mooi uitgelijnd zijn. De veerregels vangen dan de vervormingen deels op, zodat die niet worden overgedragen op de balken.

Gyproc veerregels

Ze zijn slechts 2cm hoog, dus dit is een ideale manier voor als je weinig hoogte kan verliezen. Veerregels zijn bovendien ook ideaal voor de geluidsisolatie van het plafond.

Plaatsing tegen beton

Indien je verdiepingen uit beton bestaan, dan heb je geen last van de maximale doorbuiging. Je kan de profielen dan ook rechtstreeks aan het plafond bevestigen met PlaGyp PD60/60 verbindingsruiters. Het plafond komt dan 54mm lager (plus de dikte van de plaat).

Gyproc PlaGyp verbindingsruiter D60/60
PlaGyp D60/60 verbindingsruiter

Ook hier geldt dat de verbindingsruiters maximaal op 125cm afstand van elkaar mogen staan. De maximale hart-op-hart profielafstand is ook 50cm. Klik de profielen vast op de ruiters en plaats de 4xABA gipsplaten dwars op de profielen.

Bevestiging met universele hanger

Onder een betonnen zoldering kan je ook de universele hanger gebruiken. Hetzelfde principe geldt als met de verbindingsruiter, maar je hebt meer keuze voor de hoogte van je plafond. Je hebt ook iets meer speling, aangezien de benen van de hanger iets minder rigide zijn dan die van een verbindingsruiter.

Gyproc plafondstructuur met universele hanger

In plaats van de universele plafondhanger kan je ook gebruik maken van het PlaGyp D systeem (zie onder). Dit systeem heeft het voordeel dat er minder bevestigingspunten zijn, waardoor je minder boorgaten moet maken in je beton dan bij een universele plafondhanger.

Bevestiging op houten latten

Indien je met een betonnen vloer werkt, kan je het Gyproc plafond ook bevestigen op houten latten in plaats van verbindingsruiters. Dit heeft het voordeel dat je iets meer flexibiliteit hebt om je vijzen te plaatsen. Bij een verbindingsruiter moet de plaats immers redelijk precies zijn omdat anders het profiel niet op de ruiter klikt.

Plaats geschaafde latten van (minstens) 22cm x 47cm dwars op de betonstructuur. Hou een onderlinge afstand aan van 40cm.

Gyproc plafond bevestigd op houten balken

Plaatsing onder een schuine wand

In geval van plaatsing van een Gyproc plafond onder een schuine wand is het makkelijk om te werken met de universele hanger PlaGyp PU60/125. Ook in andere gevallen is deze universele hanger bruikbaar.

Gyproc universPU60/125

De plaatsing is gelijkaardig als bij de vorige hangers en ook de maximale afstanden zijn van toepassing. Indien je gyproc plaatst op de spanten van een schuin dak, dan plaats je de universele hanger om en om de ene en de andere spant. Zo verdeel je het gewicht van de platen over de verschillende spanten van het dak. Zeker bij een dak constructie moet men rekening houden met het gewicht van de Gyproc platen. Dit vormt een extra belasting voor het dak.

Gyproc Plafond op een schuine wand onder het dak
Bij plaatsing op een schuine wand onder een dak plaats je de universele hangers op de spanten. Vijs de benen van de hanger vast met tekschroeven aan het profiel en plooi het uitstekend gedeelte om.

Universele hangers bevestigen

Het plaatsen van de hangers is zeer eenvoudig. Schroef eerst de universele hanger op het hout. Dan plaats je de PlaGyp PC60/27 profielen tussen de benen van de hanger en schroef je ze vast met tekschroeven. Let er daarbij op dat je profielen overal goed in de hangers zijn geschoven, achteraf corrigeren is lastig. Het stuk dat dan uitsteekt voorbij het profiel kan je gewoon omplooien. Je hoeft dat dus niet af te snijden. Daarna kan je de gipsplaten gewoon dwars over de profielen bevestigen.

Akoestische plaating

Wanneer je geluid wil verminderen met een akoestisch verlaagd plafond, gebruik je de Gyproc PlaGyp PU60/125 dB. Deze versie van de universele hanger heeft een soundblock component die trillingen opvangt. Dit zorgt voor een verlaging van 3db ten opzichte van een ophanging met dubbele beplating met de gewone universele hanger. In dat geval gebruik je de paarse Gyproc Soundblock platen, eventueel in dubbele laag. Voor zover wij weten is daar geen 4xABA versie van beschikbaar in de bouwhandel.

Gyproc plafond met PlaGyp D

Het Plagyp D systeem heeft een dubbele onderstructuur en is ideaal voor op betonnen ondergronden. Het heeft immers minder ophangpunten, waardoor je niet al te veel gaten in het harde beton moet boren. Je gebruikt wel meer profielen en verbindingsstukken. In principe is het dus sneller en makkelijker om op te hangen. Het resultaat is ook een stabielere structuur.

Gyproc plafondopbouw met PlaGyp D

Om een PlaGyp D constructie te bouwen met PlaGyp PD60/60 verbindingsruiters en PlaGyp PD60/120 veerklemplafondhangers ga je alsvolgt te werk:

  1. Zet de hoogte van het plafond uit op de muren
  2. Bevestig rondom rond een randprofiel PlaGyp PU 27/48
  3. Teken de bevestigingspunten af op het plafond en hou rekening met de maximale afstand van 125cm
  4. Bevestig de ophangsdraden en gebruik metalen slagpluggen voor het beton (er komt relatief veel gewicht van de platen aan te hangen)
  5. Monteer de veerklemplafondhangers PlaGyp PV60/120
  6. Breng dan de eerste (bovenste) laag PlaGyp PC60/27 profielen aan
  7. Over de profielen van de bovenste laag leg je gewoon los de PlaGyp PD60/60 verbindingsruiter
  8. Aan de onderkant van de profielen klik je de tweede laag profielen in de verbindingsruiters, de 2de laag profielen hangt nu aan de bovenste laag. Hou rekening met een maximale hart op hart afstand van 50 cm voor de onderste laag profielen.
  9. Verbindt de PC60/27 profielen met de verbindingsruiters die je er losjes hebt opgelegd door middel van een tekschroef, zodat ze niet kunnen verschuiven als je achteraf isolatie aanbrengt of elektrische leidingen
  10. Plaats op de want overal een streepje op 50cm, zodat je later weet waar je moet gaan vijzen eens de platen er op komen
  11. Schroef de gipsplaten dwars op de onderste laag profielen

Plaats je eerst het Gyproc plafond en dan de wanden?

Zet je nu eerst je wanden en breng je daartussen het Gyproc plafond aan of plaats je eerst het plafond en zet je dan de Gyproc wanden?

Het kan eigenlijk allebei. Het makkelijkste is om eerst de wanden te plaatsen en dan het plafond. Je kan dan bij het plaatsen de plafond profielen bevestigen aan de verticale Metal Studs van de wand. Die staan om de 60cm opgesteld. Het is ook beter voor de akoestiek wanneer het plafond helemaal is losgekoppeld van de muren en het bestaande plafond.

Maar het kan dus ook andersom. Als je eerst het Gyproc plafond plaatst en dan de wanden, is het achteraf wel makkelijker om je wanden nog aan te passen indien nodig.

Heb je na al deze info nog vragen? Stel ze gerust en plaats een reactie.

Plaats een reactie